Logo
  • Nieuws
  • 31 oktober 2019

Integrale facilitaire kosten hoger onderwijs licht gestegen

De NFC Index ® Onderwijs 2018 bedraagt € 201 per m² BVO, inclusief btw. Dit is een stijging van 0,7 % ten opzichte van 2016.

Beeld Integrale facilitaire kosten hoger onderwijs licht gestegen

De NFC Index laat zien dat de kosten per m² redelijk stabiel zijn de afgelopen jaren. De gemiddelde stijging in het aantal studenten binnen het WO wordt gecompenseerd door een afname van het (gemiddelde) vloeroppervlak per student. Daarnaast zien we een daling van het gemiddeld aantal studenten in het HBO.

NFC Index® Onderwijs 2018 = € 210,- per m² BVO, inclusief btw.
In 2018 stegen de facilitaire kosten met 0,7 procent ten opzichte van die in 2016.
Het gemiddelde vloeroppervlak per student daalde in 2018 naar 9,1 m² BVO.

Meer relevantie door nieuwe methode

Vanaf dit jaar wordt de index berekend met data uit het HBO en WO en niet meer uit het MBO. De sectoren HBO en WO zijn beter vergelijkbaar waardoor de index meer relevantie heeft gekregen. Om de vergelijking met voorgaande jaren mogelijk te maken is de index vanaf 2014 gecorrigeerd.

Samenwerking Arrange Consultancy en CICS

De NFC Index® Onderwijs wordt samengesteld in samenwerking met NFC Index-adviseurs Arrange Consultancy en Colliers International Corporate Solutions (CICS) en is gebaseerd op gegevens van 30 onderwijsinstellingen (HBO en WO) met een totaal aantal studenten van 637.274 en een totaal oppervlakte van 5.826.786 m² BVO.
De index wordt samengesteld met rubricering volgens de NEN 2748. Hierbij wordt per NEN-activiteit van alle waarnemingen het gemiddelde berekend en opgeteld naar de drie rubriek-niveaus.

Producttips

Ook interessant

Voorspel de toekomst met analytics
Download de gratis whitepaper

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform