Logo
  • Opinie
  • 20 augustus 2020

FM'er, gebruik vaker uw groene brein!

Soms maak je van die dagen mee waarin de ene na de andere eyeopener zich aan je openbaart. De boostcamp ‘Stoppen met facilitair gedoe’, die we vanuit F-Academy organiseren, was zo’n dag. Trainer en coach Sander Jansen nam de deelnemers mee in een ontdekkingstocht langs het rode en groene brein, spiegelneuronen, muggen en roze olifanten, cirkels van invloed en primaire kuddes in veilige weilanden.

Klinkt misschien cryptisch als je het zo leest, maar voor wie er bij was is dit allemaal heel concreet geworden. De hoofdboodschap: gedoe is pas gedoe als jij er gedoe van maakt. Je kunt de ‘mug’ doodslaan – lees: een vraag aan facilitair – maar de roze olifant bij de klant blijft bestaan. Met andere woorden, je kunt iets rationaal oplossen, maar daarmee neem je de emotie bij de klant nog niet weg. Die ‘roze olifant’ blijft gewoon tussen jullie instaan en wordt steeds groter als je er niks mee doet.

Duidelijkheid = vriendelijkheid

En het Facilitair Bedrijf loopt tegen nogal wat roze olifanten aan in de organisatie. Tijdens de boostcamp konden we moeiteloos drie top 10 lijstjes van facilitair gedoe opstellen. Wat blijkt: de ingebakken servicegerichtheid van facility laat vaak ruimte voor ‘misbruik’ door eindgebruikers.

Laat dit niet gebeuren, duidelijkheid is vriendelijkheid, aldus coach Sander Jansen. Da’s natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan, want hoe voorkom je boosheid en welles-nietes discussies met de klant. Tipje van de sluier: schakel van je rode naar je groene brein. Voor wie wil weten hoe dat werkt  kan ik de boostcamp van harte aanbevelen. En ik sta hier niet alleen in, want hij werd door twee van de deelnemers met maar liefst een 10 gewaardeerd!

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform