Logo
  • Opinie
  • 13 juli 2016

Facility manager, you ain't seen nothing yet!

World FM Day, wie had dat 30 jaar geleden gedacht, een dag om de facility manager en facility management in het zonnetje te zetten en dat is volledig op zijn plaats.

De rol van FM begon als die van de loyale organisator. Zorgen, regelen en organiseren. De veelbesproken sleutelbos hoor je vandaag de dag niet meer maar het heeft decennia geduurd eer die term echt uit de kwalificaties van het vakgebied verdween. De sleutelbosbeheerder stond synoniem voor iemand die dienstbaar was, luisterde naar de klant en de minder betekenisvolle klussen oploste; u vraagt wij draaien.

Inmiddels, 30 jaar later, is de rol van facility management 180 graden gedraaid en speelt FM een belangrijke rol in de hoogste regionen van een organisatie. De top van organisaties zien in dat FM maar ook IT en HR steeds meer integraal onderdeel uitmaken van de ‘strategy to win’. Als strategische en tactische ‘enablers’ dragen zij bij aan het realiseren van de ambities van de organisatie en zijn zij zelfs van cruciaal belang om die mogelijk te maken.

FM’er als interne ondernemer

Het thema van World FM Day 2016 ‘Empowering people for a productive world’ is mij dan ook uit het hart gegrepen. FM kan zoveel bijdragen aan de ontwikkeling van een organisatie. In de slag om het aantrekken en behouden van talent, het zorgen voor een productieve werkomgeving, het flexibiliseren van kosten en het realiseren van een duurzame exploitatie. Grote thema’s die vragen om een uitgekiend beleid en slimme oplossingen.

Het is dan ook niet gek dat de rollen en competenties van een facilitair manager in de afgelopen jaren diametraal zijn veranderd en ook in niveau substantieel zijn gestegen. Inmiddels is de ideale facilitair manager een interne ondernemer. Iemand die de ambities van de organisatie doorgrondt, elke taal spreekt, gevoel heeft voor omgeving en cultuur, servicestrategieën uitdenkt, business cases analyseert, verandertrajecten managet, voorop loopt en innoveert. Iemand die kansen ziet, risico’s overziet en uitdagingen durft aan te gaan. Kortom, een interne ondernemer van formaat.

Rollen, taken en competenties

Maar hoe zorg je er nu voor dat je als facilitair manager meegroeit met de snelheid van ontwikkelingen, de vele uitdagingen kunt managen en inhoudelijk gesprekspartner bent en blijft in een steeds bredere context? Belangrijk is natuurlijk dat je je competenties blijft ontwikkelen en investeert in jezelf. Als facilitair manager kun je het evenwel steeds minder alleen en facilitaire teams worden eerder kleiner dan groter. Dat vraagt om een goede duiding van rollen, taken en competenties maar samenwerken is daarbij het toverwoord. Samenwerken met een goed team, samenwerken in de keten maar vooral ook samenwerken met de interne stakeholders. Dat is ook de competentie waar onze opdrachtgevers steeds vaker op selecteren bij kandidaten voor vaste en/of tijdelijke functies.

Na mijn studie heb ik ons vakgebied vanuit verschillende perspectieven leren kennen; als facilitair specialist, als facilitair consultant en als facilitair interim-manager. Tegenwoordig verbind ik mensen met organisaties in ons vakgebied en coach ik professionals om het beste uit zichzelf te halen.

Wat ik heel mooi vind is dat de perspectieven voor jonge facilitaire talenten uitstekend zijn en we – net als in the old days – ongelofelijk verbonden zijn met ons vak. Wat mij betreft de ingrediënten waarmee we kunnen groeien en klaar zijn voor de next step. Die zal vooral worden gedreven door technologische innovaties. Weer een competentie die we moeten ontwikkelen en die fors zal bijdragen aan de effectiviteit van organisaties. Een schouderklopje voor onszelf op deze World FM Day is dus wel op zijn plaats. We mogen trots zijn op de grote toegevoegde waarde van Facility Management ‘and you ain’t seen nothing yet’!

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform