Logo
  • Opinie
  • 3 januari 2019

Facility in 2019: trends en prio's (wake-up call!)

Traditiegetrouw beginnen we het jaar met een lijst met de belangrijkste facilitaire trends en prioriteiten. Dit keer met extra urgentie, want verschillende ontwikkelingen komen razendsnel op u af (en zetten uw functie onder druk). Vandaar deze wake-up call.

Hopelijk heeft u het 'juk' van cost center inmiddels van u afgeschud en heeft u de uitbesteding van verschillende facilitaire diensten volbracht voor de organisatie. Maar dan? Wat blijft er over om facility intern op de kaart te zetten en uw toegevoegde waarde aan te tonen? Het goede nieuws is dat er nog meer dan voldoende kansen liggen om uw unieke expertise dit jaar in te zetten voor de organisatie. Maar dan moet u wel in actie komen...

Neem de werkplekbezetting onder de loep

En dan niet zozeer vanuit kostenoogpunt. Inmiddels is duidelijk dat de ideale werkplekbezetting van 0,7 in het kader van flexibilisering niet langer heilig is. De 'rampverhuizing' van verschillende ministeries naar Rijnstraat 8 heeft dat maar weer eens laten zien. Het vernietigende onderzoeksrapport dat hierover is gepubliceerd maakt duidelijk waar u het verschil kunt maken: met het creëren van een mensgerichte werkomgeving waarin medewerkers zich thuisvoelen en optimaal kunnen presteren.

Breng gedrag met data in beeld (en handel ernaar)

We moeten duidelijke regels opstellen voor het gebruik van de werkplekken. De medewerkers willen maar niet naar de daarvoor bestemde ruimtes gaan voor overleg. Verzuchtingen die u waarschijnlijk wel herkent vanuit uw eigen werksituatie. Het gaat uit van de ‘maakbaarheid’ van natuurlijk gedrag van mensen. Dat medewerkers zich maar moeten schikken naar hun werkomgeving. Je kunt je ook afvragen in hoeverre die werkomgeving echt aansluit bij de wensen en behoeften van de eindgebruikers. Tip: ga het gedrag van de medewerkers dit jaar meten en analyseren. Er is inmiddels voldoende technologie voor handen om er uw voordeel mee te doen.

Maak de werkomgeving wendbaar en circulair

Nieuwe werkvormen zoals Agile stellen andere eisen aan de werkomgeving. Om hierin te faciliteren moet u die zo wendbaar mogelijk inrichten, zodat u soepel met de (veranderende) wensen van de organisatie kunt meebewegen. En als u toch met de inrichting bezig bent, maak die dan meteen zo circulair en duurzaam mogelijk. Ook hier kunt u zich onderscheiden als de bewaker van de MVO-gedachte binnen de organisatie; iedereen heeft er de mond van vol maar u maakt er echt werk van!

Zorg dat medewerkers zich welkom voelen

De war for talent wordt mede beslist door het bieden van een aantrekkelijke werkomgeving. Als het goed is bent u 'koning(in) gastvrijheid', dus heeft u de sleutel in handen om nieuwe talenten hiermee binnen te halen. Nu het werk door alle digitale mogelijkheden zo'n beetje overal gedaan kan worden, is er extra reden om uw customer journey grondig onder de loep te nemen. Geef medewerkers dus een goede reden om naar kantoor te komen!

Producttips

Ook interessant

Voorspel de toekomst met analytics
Download de gratis whitepaper

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform