Logo
  • Nieuws
  • 15 september 2020
  • Bron: FMN

Facilitaire branches op zoek naar nieuw evenwicht

COVID-19 treft de ene sector harder dan de andere. Vooral bedrijfscatering wordt getroffen. Gelukkig zijn er wel kansen. Hans Topée, voorzitter van de FMN Expertteams Huisvesten en Werken: “Gelukkig lijkt er enige flexibiliteit te zijn aan de zijde van de opdrachtgevers en worden gesprekken gevoerd.”

Beeld Facilitaire branches op zoek naar nieuw evenwicht

Wat is de impact van COVID-19 op de facilitaire sectoren schoonmaak, beveiliging, catering en verhuizen? Het vakblad Verhuizen van Organisatie voor Erkende Verhuizers laat in een artikel diverse experts aan het woord. Waaronder Hans Topée. Volgens hem is het lastig een goed beeld te schetsen omdat gegevens op dit moment schaars zijn. Wel is duidelijk dat de schoonmaak en beveiliging het relatief beter doen dan bedrijfscatering. Met name deze laatste wordt hard getroffen. Topée: “Bij veel bedrijven zijn de kantoren immers nog gesloten en slechts mondjesmaat zijn er mensen op kantoor. De catering is daarom veelal teruggeschroefd naar een minimum. Gelukkig lijkt er enige flexibiliteit te zijn aan de zijde van de opdrachtgevers en worden gesprekken gevoerd. Deze moeten leiden tot begrip en oplossingen, terwijl ook waarneembaar is dat opdrachtgevers naar de nabije toekomst op zoek zijn naar meer flexibiliteit en een flexibele schil (lees: ‘minder inzet’) bij dienstenleveranciers. Voor ondernemers is het alle ‘hens aan dek’ tot behoud. Grootschalige ontslagen zijn niet te voorkomen. Een onzekere situatie die psychisch veel vraagt van ondernemers en medewerkers.”

Innovatie

Wat te doen met de vele keukens in alle gebouwen? Topée. “Een optie voor samenwerken en centraal bereiden ligt voor de hand, waarbij de logistiek wel eens bij een derde partij kan liggen en de hospitality (front) weer bij een ander. Er zijn in ieder geval door deze crisis een aantal zaken (extra) boven tafel gekomen: gezondheid, leefstijl, duurzaamheid en technologie. Zaken die in elkaar haken en waarbij de vraag is wie welke verantwoordelijkheid moet nemen voor wat. Bewegen, gezond eten, mix van thuis- op de zaak werken, minder en beter inkopen en minder en duurzaam materiaalgebruik zijn elementen die we moeten betrekken bij de kans die we nu hebben voor innovatie van de aanbiedende dienstensector. Die ontwikkeling kan uiteraard niet zonder een deskundige samenwerkende opdrachtgever. Nederland heeft op dat punt goede bedrijfs-’leiders’ en wat creativiteit nodig.”

“De komende maanden zullen moeten leiden tot duidelijkheid en perspectief, ook al is het wellicht een omzetdaling bij het huidige aanbod. Leiderschap, creatief anders denken en verbreding van aanbod en afzetmarkten zal moeten leiden tot nieuwe een koers”, aldus Hans Topée.

Lees hier het volledige artikel in het vakblad Verhuizen van Organisatie voor Erkende Verhuizers over maatregelen, kansen en de zoektocht naar een nieuw evenwicht in de facilitaire branche. Met onder andere Rob Rommelse, directeur van ondernemersorganisatie

OSB, Aad de Vries, Algemeen directeur van Seris Group Nederland en lid van de Codekamer beveiliging en voorzitter Kees van der Waaij van werkgeversorganisatie Veneca.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform