Logo
  • Opinie
  • 23 februari 2021

Facilitair gedoe? Doorbreek het en kom weer aan je prioriteiten toe!

Facility draait voor een groot deel om het oplossen van meldingen, het managen van incidenten en improviseren om klantwensen te vervullen. Veel facilitaire teams ervaren dit spel als gedoe. Tijdens mijn coaching-sessies kom ik de meest uiteenlopende varianten van gedoe tegen. Wat het gedoe ook is, het heeft altijd dezelfde kenmerken: het kost een hoop tijd en energie.

"Ik kom maar niet toe aan waar het echt om gaat, wat er écht toe doet. Soms kom ik niet eens toe aan mezelf!" "Vaak begin ik op maandag vol frisse moed aan een nieuwe week. Om de week goed te starten begin ik daarom op zondagavond alvast met het opstellen van een aantal prioriteiten. Jammer dat ik iedere keer dat ik dat doe, wakker lig en de maandag toch met net iets minder energie start dan gehoopt. Wat een gedoe!"

Ondanks alle goede intenties start de week al snel weer met de waan van de dag. "Vraag mij op vrijdag wat ik gedaan heb die week en dan is één ding zeker: niet mijn prioriteiten van de zondag ervoor! Maar volgende week gaat het vast beter..."

Herkenbaar?

Blokkade in het brein

Gedoe is soms niet te vatten, maar het heeft vaak wel vat op jou en jouw agenda. Gedoe lijkt soms ook besmettelijk: jij gedoe, iedereen gedoe. Zie die cirkel maar eens te doorbreken. Soms is het gedoe ook niet jouw keuze: de organisatie geeft je een verandertaak mee of verandert van visie of strategie. Meestal zorgt dat voor persoonlijk gedoe, MT-gedoe of teamgedoe. En als je pech hebt komt het van alle kanten. 

Facilitair gedoe gaat naast de ‘harde’ kant (regels, afspraken, procedures) in de eerste plaats om de omgang met mensen, de ‘zachte’ kant. Menselijk gedoe creëert letterlijk een blokkade in het brein en zet de overleefmodus aan. Door inzichten te hebben over hoe het brein werkt (van u, collega’s en klanten), heeft u een stuk minder gedoe.

Rode en groene brein

Staan we toe dat we steeds maar weer in de stress schieten door gedoe? Of kiezen we ervoor om nee te zeggen? Gedoe kunnen managen vereist dat je zelf aan het roer staat. Iedereen kan het, en als je het doet zul je merken dat je er ruimschoots voor wordt beloond. Je bent niet alleen verlost van de frustratie die gedoe kan opleveren, maar de leer- en vernieuwingscapaciteit van je brein neemt enorm toe. Je creëert ruimte voor bijvoorbeeld creativiteit, die je kunt inzetten voor positieve maatschappelijke ontwikkelingen. Leef niet op de automatische piloot, met je rode brein gefocust op gedoe. Kies voor je groene brein, reken  af met gedoe en en haal het beste uit jezelf.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform