Logo
  • Opinie
  • 15 mei 2019

Datagedreven FM neemt een hoge vlucht

Eens in de twee jaar doet Twynstra Gudde in opdracht van FMN onderzoek naar de trends in facility in Nederland. Niet verrassend eindigt duurzaamheid dit keer als belangrijkste trend bovenaan de lijst. Een kanttekening daarbij: een hoog ambitieniveau bij organisaties, maar het ontbreekt vaak nog aan concrete plannen. Daarmee wijkt u overigens niet af van het algemene landelijke beeld:-)

Op de tweede plaats staat klantgerichtheid, het centraal stellen van de wensen van de gebruiker van de werkplek en de facilitaire diensten. Volgens de onderzoekers is dit deels te verklaren door het toegenomen besef bij organisaties dat facility kan bijdragen aan goed werkgeverschap en het aantrekken (en behouden) van talenten. Onderscheidende faciliteiten en een aantrekkelijke werkomgeving kunnen daarbij het verschil maken. U wist dat natuurlijk al lang, maar het vormt misschien een extra aanleiding om nadrukkelijker de samenwerking te zoeken met uw HR-collega’s.

Big Data en FM

En dan op plaats drie: technologie. Wat ziet u daarbij als de belangrijkste ontwikkelingen die uw werkveld beïnvloeden? Big Data en Internet of Things. Er wordt steeds meer geïnvesteerd in Smart Buildings, de combinatie van gebouwen en technologie. De onderzoekers voorzien een enorme vlucht in datagedreven en evidence based FM. Op een event dat F-Facts onlangs hield in samenwerking met Iron Mountain gaf Frans Feldberg, Hoogleraar Data-Driven Business Innovation aan de VU, een voorproefje van wat ons nog allemaal te wachten staat. Nieuwe datagedreven business modellen zijn de wereld aan het veranderen en dat gaat u ook merken in uw organisatie en op uw vakgebied. Hoe creëer ik waarde voor mijn organisatie met de data waar ik de beschikking over heb (of krijg via externe partijen)? Dat is de vraag die u voor uzelf moet gaan beantwoorden de komende tijd. Uiteraard blijven we u daarbij voeden met ideeën en inspirerende best practices!

Producttips

Ook interessant

Voorspel de toekomst met analytics
Download de gratis whitepaper

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform