Logo
  • Nieuws
  • 22 januari 2021
  • Bron: CNV

45% beschikt thuis nog altijd niet over een arbo-verantwoorde werkplek

45% beschikt thuis nog altijd niet over een arbo-verantwoorde werkplek en 38% heeft sinds het thuiswerken meer last van fysieke klachten (schouder, nek, arm). Dit blijkt uit onderzoek van het CNV onder 1200 thuiswerkende leden.

Beeld 45% beschikt thuis nog altijd niet over een arbo-verantwoorde werkplek

Bij meer dan een kwart (27%) van de mensen die thuis kunnen werken, vraagt de werkgever om toch naar kantoor te komen. 42% gaat sowieso nog steeds (gedeeltelijk) naar kantoor. 

Mentale klachten

En als men wel thuiswerkt valt het bij bijna de helft (46%) in deze donkere januarimaand zwaarder dan in de lente en zomer. 'Zeer begrijpelijk. Veel werkenden zitten er inmiddels flink doorheen. Thuiswerken is een stuk prettiger als de lentezon je zolderkamer verlicht,' aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter.

Fysieke klachten

45% beschikt thuis nog altijd niet over een arbo-verantwoorde werkplek en 38% heeft sinds het thuiswerken meer last van fysieke klachten (schouder, nek, arm). Meer dan de helft (54%) maakt voor het thuiswerken kosten die niet worden vergoed door de werkgever. Thuiswerkmiddelen en de thuiswerkvergoeding zal daarom het komend jaar in veel cao-onderhandelingen terugkomen.

Recordhoogte ziekteverzuim

Fortuin: ‘Werkgevers zijn verantwoordelijk om de juiste middelen aan te reiken om optimaal thuis te kunnen werken. Zowel mentaal als fysiek gaat dit in ongeveer de helft van de gevallen mis. Het ziekteverzuim was in 2020 hoger dan ooit, als we zo doorgaan verbreken we in 2021 dat record. Mensen dreigen uit te vallen door psychische en mentale klachten.’

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform