Logo
  • Achtergrond
  • 5 oktober 2015
  • Sara Cantoli

Winning Workplace: wie haalt het beste uit haar medewerkers?

Hoe kan een kantoor het beste bijdragen aan de productiviteit van haar medewerkers? En wat is productiviteit eigenlijk? Interessante vragen waar (nog) geen eenduidig antwoord op gegeven is omdat productiviteit ongelofelijk moeilijk meetbaar is. Toch draait de Winning Workplace Award van JLL dit jaar juist om dat thema ‘productiviteit’. Want iedere organisatie heeft er zo haar eigen kijk op en probeert het beste uit haar medewerkers te halen. De WWA 2015 zoomt in op de successen bij de deelnemers, specifiek de finalisten, in de hoop dat ze als inspirerende voorbeelden kunnen dienen voor anderen. Inmiddels zijn de drie finalisten bekend en gaat de jury binnenkort langs bij Dimence, Deloitte en Uber om een eindoordeel te vellen.

Is de tijd van vaste werkplekken, cubicles en afgesloten kamers nu echt voorbij en als dat zo is: wat komt daarvoor in de plaats? Wat zijn de vereisten voor een goede kantoorruimte? Beter gezegd: leefruimte, want de tijd dat we altijd naar dezelfde plaats moesten om te werken is voor een groot deel van de kantoorpopulatie verleden tijd.

Winning Workplace Award

“De perfecte werkplek is een variabele”, zegt Paul van Rijn van JLL Workplace Strategy. “Het is die locatie waar we kunnen doen wat we willen doen, op dat moment, alleen of met meer, in rust, of juist in de hectiek van het moment.” Vertrouwen en autonomie in balans met organisatiegebondenheid en loyaliteit vormen de basis tegen een pallet van ruimtelijke mogelijkheden met koffie, stroom en wifi als randvoorwaarden. Met de Winning Workplace Award (WWA) wil JJL de nadruk leggen op het belang van aantrekkelijke en inspirerende werkplekken die inspelen op de hedendaagse behoefte aan activiteitgerelateerde zones en werkplekken. Daarbij zit het thema productiviteit altijd in het achterhoofd, want alleen maar vergaderzalen in de vorm van een ballenbak is leuk en anders, maar komt niet altijd de productiviteit ten goede.

Finalisten

De finalisten hebben de voorselectie door de jury en de ‘popular vote’ van het publiek succesvol doorstaan. Ze hebben ieder raakvlakken met het thema productiviteit, maar steeds op een andere manier. Hieronder een inkijk in de drie kantoorruimtes.

Dimence Groep

Bij Dimence Groep draait het om zorg voor mensen; medewerkers en cliënten. In deze bijzondere omgeving is iedereen vanaf het begin betrokken geweest bij de ontwikkeling van hun nieuwe omgeving. Mede hierdoor is een unieke ‘thuisomgeving’ gecreeerd voor ambulante zorg, klinische zorg en crisiszorg. De warme, lichte en open omgeving gaat hand in hand met de techniek in het gebouw. Cliënten kunnen zichzelf bijvoorbeeld aanmelden bij de automatische aanmeldzuil waarna de medewerker een seintje krijgt als de afspraak er is. Verschillende zorgafdelingen waren voorheen verdeeld over Almelo en zitten nu samen in een gebouw. Dat komt ten goede aan de productiviteit van alle afdelingen. De medewerkers helpen elkaar en kunnen gebruikmaken van elkaars expertise. Het gebouw is gemaakt voor de cliënten en de mensen die er werken en het was juist niet de bedoeling dat het een gebouw zou worden zoals vele andere. Dimence heeft de nieuwe werkplek zo ingericht dat het uitnodigt met elkaar in gesprek te gaan.

Deloitte

Bij Deloitte zijn duurzaamheid en het slimme gebouw de centrale thema’s. Het gebouw vertegenwoordigt de hoogste lat als het gaat om duurzaamheid en is voor nu ‘the most sustainable office in the word’; The Edge. Met 20.000 sensoren en slimme scripts communiceert het gebouw met haar ‘bewoners’. Het gebouw wijst een werkplek toe op basis van de persoonlijke agenda van de medewerkers en past de omstandigheden aan zoals licht, warmte en geluid, waardoor de productiviteit niet geremd kan worden door kou of een te donkere ruimte. Het gebouw is zo ontworpen dat het zo veel mogelijk gebruikmaakt van de weersomstandigheden om het te laten functioneren. De vele zonnepanelen en het hemelwateropvangsysteem waarmee de toiletten worden doorgespoeld en de tuin geïrrigeerd wordt, zijn twee voorbeelden van de vele milieubesparende technieken die in The Edge verwerkt zijn. Door de grote glaswanden is het gebouw aangenaam licht en het besef dat dit kantoor zo innoverend en sustainable is, maakt dat The Edge voor de medewerkers een inspirerende omgeving is om in te werken.

Uber

Uber gooit het over een andere boeg. Hier draait het om het optimaal faciliteren van medewerkers, ongeacht of het om technische, facilitaire, of gemakdiensten gaat. Niemand mag zich geremd voelen in zijn creativiteit en productiviteit. Uber is ervan overtuigd dat het geven van vrijheid aan haar medewerkers resulteert in meer productiviteit. Medewerkers mogen op hun eigen computer werken, welk merk het ook is. Liever een iPhone of juist een Samsung? Het maakt Uber niets uit. In het kantoor gaat het om samenwerking, productiviteit stimuleren en tegelijkertijd een huiselijk gevoel. Het kantoor van Uber is een van de weinige kantoren waar de pingpongtafel ook echt wordt gebruikt en niemand er gek van opkijkt als er even wordt uitgerust in de nap-room. De ervaringen in het kantoor moeten net zo moeiteloos zijn als het bestellen van een Uber-taxi, is het motto.

Bezoeken

De jury van de WWA zal de drie finalisten allemaal een persoonlijk bezoek brengen om zo het beste te kunnen toetsen welk bedrijf de meeste eer doet aan het thema ‘productiviteit’. Wie zich de Winning Workplace van 2015 mag noemen, wordt tijdens het event Tomorrow@Work op 10 november in Utrecht bekend gemaakt.

WWA in de toekomst

De Winning Workplace Award is meer dan alleen een award. Uit de ervaringen van deelnemers kan veel geleerd worden. Van Rijn: “Het is zonde om niets te doen met de ervaringen van anderen, juist daarvan kunnen we veel leren. De WWA moet veel meer zijn dan alleen een award, eerder een platform waar we ervaringen kunnen delen met succesvolle en minder succesvolle verhalen van nieuwe kantoorconcepten en werkstijlen.” De drie finalisten van de Winning Workplace Award 2015 hebben zeker een ding gemeen; ze gebruiken IT om de productiviteit te bevorderen.
Het gebruik van IT zorgt er in alle gevallen voor dat het contact juist persoonlijker wordt in plaats van, wat veel mensen zouden verwachten, afstandelijker. Volgens Paul van Rijn kan het inzetten van IT nog veel beter: “Slimme gebouwen zoals The Edge hangen vol met sensortechnologie waarmee waardevolle data verzameld worden, maar dat is nog steeds de uitzondering.” Als we de techniek nog meer in dienst stellen van ons eigen gedrag kan er nog veel veranderen. Veel van de technologieën zijn er al en worden buiten kantoor, in bijvoorbeeld de retailbranche, op een slimme manier toegepast. De toepassing in kantoren loopt daarbij fors achter, maar dat hoeft niet zo te blijven. Sensoren kunnen bij flexwerkplekken aangeven welke plekken vrij zijn. Zo kunnen medewerkers doelgericht naar een plek lopen zonder eerst te moeten zoeken. “Maar het gaat over veel meer dan dat”, zegt Van Rijn. “IT kan service brengen die de productiviteit ten goede komt. Denk daarbij aan het onthouden van persoonlijke voorkeuren van medewerkers. Warmte, licht en geluid zijn allemaal elementen die de productiviteit kunnen verstoren of juist stimuleren. Als bij binnenkomst de medewerkers niets zelf meer hoeven in te stellen en de omgeving perfect bij ze past, bevordert dat de productiviteit.”

Over twee jaar zal de volgende Winning Workplace Award plaatsvinden, maar in de tussentijd staat het WWA-team niet stil. “We blijven de deelnemers volgen, ook na de uitreiking. Maar we gaan ook op zoek naar andere verhalen van bijzondere werkplekken en onderzoeken welke technologieen de productiviteit van de medewerkers kunnen verbeteren”, aldus de JLL Workplace Consultant. Alle updates en inspirerende verhalen worden op de site www.winningworkplace.nl bijgehouden.

JLL, Tetris Design & Build en Uber nemen u graag mee in de reis van de totstandkoming van de nieuwe Uber HQ in Amsterdam in de paral- lelsessie op 10 november tijdens het event Tomorrow@work. Ga naar www.tomorrowatwork.nl voor meer informatie en aanmelden

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform