Logo
  • Achtergrond
  • 7 augustus 2020
  • Bron: Rijksoverheid

Tips om direct aan de slag te gaan met social return

De zekerheid van leuk en zinvol werk biedt in coronatijd voor velen vaste grond onder de voeten, ook voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. En social return biedt ook kansen. Juist nu is er vaak extra mankracht nodig voor de invulling van coronamaatregelen, en kan die via social return gevonden worden. Maar hoe pas je dit nu toe?

Tip 1: ga in gesprek en zoek naar mogelijkheden

Zoek bondgenoten op. Duurzame sociale impact realiseren inkoopprofessionals, HR-professionals, beleidsmakers, opdrachtgevers en opdrachtnemers samen. Ga dus met elkaar om de tafel en verken de mogelijkheden, ook in bijvoorbeeld marktconsultaties. Per aanbesteding kijk je  naar de mogelijkheden voor social return. Je aankondigingen en  aanbestedingsteksten schrijf je er scherp en uitnodigend naartoe. De leestips op de pagina Social Return on Investment kunnen je helpen dieper in het onderwerp te duiken, ideeën op te doen en een goed gesprek te voeren over ambities, haalbaarheid en een out-of-the-box-aanpak.

Tip 2: gebruik voorbeeldteksten ter inspiratie

In het vinden van mogelijkheden is creativiteit nodig, het is maatwerk. Maar er wordt ook vaak gevraagd om standaardteksten, omdat die helpen om een goede aanbestedingstekst met social return te schrijven en inspiratie bieden. Die vind je ook volop online. Zo kun je de veelgestelde vragen op maatwerkvoormensen.nl gebruiken als inspiratie. Nog een paar gratis teksttips:

Tip 3: Meld je aan voor het platform

Bestekteksten of tekststarters kun je ook vinden op het Digitaal Platform van Maatwerk voor Mensen. Daarnaast kun je er vragen stellen aan collega’s die je voorgingen, of jouw (nieuwe) teksten delen en/of bespreken. Meld je voor het platform aan en benut ervaringen van collega’s.

Tip 4: betrek de contractmanager

Na de gunning gaat het contract in. Overleg met de contractmanager van de inkooporganisatie hoe vinger aan de pols gehouden kan worden waar het gaat om de afspraken rond social return in het contract. Of nodig hem of haar bij de start al uit aan tafel, zodat zij al in de contracteringsfase kunnen zorgen voor goede afspraken over en weer, die ook haalbaar zijn. Want uiteindelijk gaat het er om dat er daadwerkelijk baankansen gerealiseerd worden voor mensen voor wie werk geen vanzelfsprekendheid is. Een contractmanager kan je helpen echte impact te bereiken.

De site Maatwerk voor Mensen van de Rijksoverheid biedt tips, voorbeeld-bestekteksten ter inspiratie en zelfs een platform om direct aan de slag te gaan met collega’s of samenwerkingspartners. En dit najaar komt daar de handreiking  ‘Partnership en inkoopkracht’ bij, die nog meer praktische informatie biedt om als overheid en leverancier samen social return te realiseren.

Producttips

Ook interessant

Voorspel de toekomst met analytics
Download de gratis whitepaper

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform