Logo
  • Opinie
  • 15 maart 2016

Waarom er niet luchtig gedacht moet worden over de luchtkwaliteit

Matige luchtkwaliteit maakt werknemer sneller ziek en kost werkgever veel geld. Alleen luchtventilatie is niet voldoende om de luchtkwaliteit gezond te houden in werkruimtes. Met name in kantoortuinen, waar steeds meer mensen in één ruimte werken, raakt de lucht sneller vervuild door circulatie van bacteriën, huidschilfers en pollen.

De Amerikaanse kantoorartikelenspecialist Fellowes, wil in Nederland een bijdrage leveren aan het creëren van een gezonde werkplek. In ons land werken namelijk relatief veel mensen in te volle kantoortuinen. Het luchtreinigingssysteem dat Fellowes ontwikkelde kan bedrijven helpen om zonder chemicaliën alle slechte stoffen uit de lucht te halen.

Een matige luchtkwaliteit maakt niet alleen minder energiek maar ook eerder ziek.  Dit heeft een negatief effect op het welzijn van werknemers en tevens verhoogt het de ziekteverzuimkosten voor bedrijven. Uit een onderzoek van de Nederlandse dr. ir. Philomena Bluyssen van TNO blijkt dat een slecht binnenklimaat een bedrijf een productiviteitsverlies kan opleveren van 3.600 euro per werknemer per jaar.

People, planet, profit
Hoewel veel bedrijven zich inzetten voor het verbeteren van het milieu, is het in het verlengde van de People, Planet, Profit filosofie te adviseren om te beginnen met de luchtkwaliteit op de werkplek. Gezonde werknemers zijn tenslotte gelukkiger en productiever en houden de kosten voor ziekteverzuim laag.

Meten is weten
Het probleem is dat de luchtkwaliteit niet met het blote oog te zien is. Men gaat ervan uit dat ventilatie en dagelijks schoonmaken garant staan voor een schone werkplek. In Nederland werken echter steeds meer werknemers op minder vierkante meters en wordt de lucht wel gecirculeerd maar niet gereinigd. Bedrijven die de luchtkwaliteit willen laten meten kunnen dit doen door contact op te nemen met de AeraMax Pro organisatie in Nederland. 

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform