Logo
  • Nieuws
  • 18 oktober 2017
  • Dyson

Vervuilende papierindustrie maakt valse hygiëne claims: hoog tijd voor de waarheid

In 1993 bracht Dyson de eerste zakloze stofzuiger op de markt. Meteen verzetten de gevestigde fabrikanten er zich tegen met hand en tand. Logisch, want alleen al in de thuismarkt van Dyson, het Verenigd Koninkrijk, brachten stofzuigerzakken op dat ogenblik meer dan 100 miljoen euro per jaar op. Later bekende een bedrijfsleider van Hoover er spijt van te hebben dat hij de nieuwe technologie van de start-up niet had gekocht.

Beeld Vervuilende papierindustrie maakt valse hygiëne claims: hoog tijd voor de waarheid

Toen Dyson de Airblade-handdrogers introduceerde als antwoord op de dure, milieubelastende papieren handdoekjes, barstte een soortgelijke strijd los rond openbare toiletruimtes. De meest recente cijfers tonen aan dat producenten van papieren handdoekjes in de periode van 2012 tot 2020 meer dan 800 miljoen dollar aan inkomsten mislopen door de verkoop van elektrische handdrogers. Ook zelfverklaarde onafhankelijke distributeurs van zowel de handdrogers als papieroplossingen verdienen al gauw vijf keer meer aan de verkoop van papier en zullen de klant dus proberen te overtuigen duur en niet duurzaam papier te kiezen door de hygiëne van de Dyson apparaten in twijfel te trekken.

ETS

Het European Tissue Symposium (ETS) is een Brusselse groep die de belangen van de papierenhandoekenindustrie behartigt, met onder meer papiergiganten Kimberly-Clark en SCA in de rangen. Hun taak bestaat onder meer om de inkomsten die verloren gaan door de nieuwe technologie te beperken door de aanval in te zetten op Dyson Airblade en nieuws te verspreiden dat het bedrijf in diskrediet brengt. Op de ETS-website werd dit voorjaar een gedetailleerd plan gepubliceerd dat uit de doeken deed hoe - met de hulp van een breed uitgesmeerde publiciteitscampagne - elektrische handdrogers zouden worden aangevallen. Die campagne is echter volledig gebaseerd op misleidend wetenschappelijk onderzoek dat door middel van foutieve conclusies mensen probeert bang te maken. Vertegenwoordigers van zeven grote papierenhanddoekenfabrikanten hebben onlangs vergaderingen van het ETS bijgewoond, waar onder meerwerd besproken hoe wetenschappelijk onderzoek - geleid door de Universiteit van Leeds en uitbesteed aan enkele ziekenhuizen - kan worden ‘bijgestuurd’. Zo zouden de woorden 'wat' en 'als' van een bedreigende lading moeten worden voorzien en een contract worden opgesteld met de Universiteit van Leeds dat niet onderworpen zou zijn aan het Research Governance Framework van de NHS (het Britse openbare gezondheidszorgstelsel National Health Services ).

Misleidende studie

Helaas niets nieuws onder de zon: het ETS heeft sinds 2008 onderzoek gefinancierd en gepubliceerd in een poging om de nieuwe technologie in diskrediet te brengen. In 2015 betaalde het ETS een onderzoeker van de Universiteit van Westminster. Tijdens zijn experiment besmette de onderzoeker handschoenen kunstmatig met microben, om meteen de handen - zonder deze te wassen - in de droger te plaatsen en de bacteriën te laten wegblazen. Terwijl Airblade handdrogers de lucht zuiveren door een HEPA-filter vóór die op de handen terecht komt. Op basis van dat experiment concludeerde de onderzoeker dat papieren handdoekjes hygiënischer zijn. Vervolgens betaalde het ETS het Brusselse pr-bureau Duo Media meer dan € 100.000 om deze misleidende conclusies te verspreiden zonder de gebruikte methode te vermelden. In andere documenten op de website van het ETS wordt de volgende stap aangekondigd: een nieuwe studie zal zich richten op de verspreiding van antibioticaresistente microben. Die studie wordt in opdracht van de Universiteit van Leeds uitgevoerd in de toiletruimtes van drie ziekenhuizen in Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk. De verantwoordelijke onderzoeker wordt verzocht geen resultaten te publiceren zonder de uitdrukkelijke toestemming van het ETS. Ook wordt aangegeven dat het ETS het laatste woord heeft over de manier waarop de resultaten aan de deelnemende ziekenhuizen wordt voorgelegd.

Minder CO2

Maar het echte slachtoffer hier is het milieu. De papierindustrie draagt in ongeziene mate bij aan de opwarming van de aarde, en papieren handdoekjes zorgen voor enorme hoeveelheden afval. Aangezien ze meestal niet gerecycleerd kunnen worden, eindigen ze, samen met hun verpakking en de vuilniszakken waarin ze terechtkomen, vaak op een stort of in een verbrandingsinstallatie. Berekeningen van het Carbon Trust tonen aan dat de Airblade handdrogers van Dyson tot 80 procent minder CO2 per droogbeurt produceren dan papieren handdoekjes. Andere elektrische jethanddrogers besparen vergelijkbare hoeveelheden CO2. Maar zolang het ETS onderzoek blijft financieren en publiceren dat in de ogen van Dyson ronduit misleidend is, en beweert dat papieren handdoekjes hygiënischer zijn dan de nieuwe technologie, zullen bepaalde bedrijven weigeren over te stappen naar de meer duurzame (en aanzienlijk goedkopere) optie. In de VS worden er bijvoorbeeld jaarlijks nog steeds ongeveer 13 miljard papieren handdoekjes gebruikt, en vervolgens weggegooid.

Duurzaamheid

Er is ook goed nieuws: consumenten en bedrijven worden zich – terecht - steeds beter bewust van het belang van duurzaamheid. Getuige daarvan zijn actiegroepen die zich kanten tegen wegwerpcoffee cups en plastic tasjes in Groot-Brittannië, net als grote bedrijven zoals Ikea, die ambitieuze zero waste-doelstellingen vooropstellen. Het idee dat je elke keer dat je je handen wast een stapel papier weggooit, lijkt op zijn zachtst uitgedrukt verouderd.
Wat de stofzuigermarkt betreft: alle grote fabrikanten produceren nu zakloze modellen – zelfs Miele, misschien wel de sterkste voorstander van de stofzuigerzak.
Het zou verfrissend zijn om wat meer aandacht te besteden aan de mogelijkheden die de technologie biedt om problemen op te lossen binnen de handdroogsector, in plaats van aan misleidend onderzoek dat de consument wil laten vasthouden aan een verouderd en vervuilend product.

In 1978 raakte James Dyson gefrustreerd door de afnemende prestatie van zijn stofzuiger. Hij ontdekte dat de zak verstopt raakte met stof, waardoor de zuigkracht verminderde. Hij had in zijn bedrijf een systeem gebouwd waarin lucht en verfdeeltjes werden gescheiden door centrifugaalkrachten. Zou dat principe ook in een stofzuiger kunnen werken? 5 jaar en 5127 prototypes later had hij 's werelds eerste zakloze stofzuiger uitgevonden.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform