Logo
  • Nieuws
  • 7 augustus 2020
  • Bron: AD

Ventilatie scholen niet op orde. Zorgelijk volgens deskundigen

Uit onderzoek van de TU Eindhoven blijkt dat in zeker een kwart van de scholen de kwaliteit van de binnenlucht niet goed is. Zorgelijk aldus deskundigen. Want hoewel het volgens het RIVM onduidelijk is of een rol spelen bij de verspreiding van het coronavirus, denken steeds meer deskundigen dat dat wél het geval is zo bericht het AD.

Beeld Ventilatie scholen niet op orde. Zorgelijk volgens deskundigen

Scholen hebben vaak het geld niet om te investeren in goede ventilatiesystemen. En zijn afhankelijk van het openen van ramen. Continue toevoer van verse lucht is een goede oplossing om de aerosolen te laten verdwijnen. Maar in de winter is het maar de vraag of de ramen dan opengaan.
De luchtkwaliteit is al langer een issue op scholen. Nu is het risico groter. Scholen die geen optimale ventilatiemogelijkheden hebben, moeten werken aan verbeteringen, zeker nu met corona”, erkent een woordvoerder van de VO-raad in het AD.

Aerosolenmeter

Volgens deskundigen is er veel onduidelijkheid over welke waarden goed genoeg zijn om Covid-19 te bestrijden. Vragen daarover beantwoordt het RIVM niet. Deskundigen adviseren scholen dan ook mechanische installaties extra te controleren. Ze moeten op volle kracht en volledig op frisse buitenlucht draaien. Vanaf 17 augustus gaan de eerste scholen weer volledig open. Dat wil zeggen alle leerlingen gaan dan weer naar school, en ook op middelbare scholen hoeven zij geen afstand van elkaar te houden. Deskundigen adviseren minder leerlingen toe te laten als de ventilatie niet op orde is.
Daniel Bonn, hoogleraar Natuurkunde ontwikkelde een aerosolenmeter. Aan welke waarden een fris schoolgebouw moet voldoen is hij nog aan het berekenen. Zijn advies is om in elk klaslokaal een dergelijke meter te hangen.
Ook Tim Beuker, adviseur van BBA Binnenmilieu adviseert vooral veel te ventileren. Door middel van een CO2-meter is dan te zien wanneer een raam open moet. “Om het goed te doen moet minimaal één keer per uur verse lucht in een ruimte zijn, liefst zelfs drie keer per uur.”

Vermindering luchtkwaliteit

Lucas Onderwijs heeft tientallen locaties in Den Haag en omgeving, en heeft alle systemen laten controleren en laten omzetten naar honderd procent toevoer van buitenlucht. De meeste systemen zijn volgens schoolbestuurder Ewald van Vliet, niet berekend op dertig leerlingen in een kleine ruimte. “Die kinderen komen bijvoorbeeld bezweet uit de gymles, waardoor je ineens een vermindering van de luchtkwaliteit ziet. Dat heb je niet in kantoorgebouwen. Er is nog wel een verbeterslag mogelijk.”, aldus Van Vliet in het AD.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform