Logo
  • Nieuws
  • 15 juli 2020
  • Bron: Nu.nl

Sodexo schrapt 800 banen in Nederland

Bij cateraar Sodexo verdwijnen in Nederland achthonderd van de drieduizend banen. Dat bevestigt een woordvoerder van het bedrijf na berichtgeving door de NOS. Door het coronavirus en het massale thuiswerken bij veel organisaties, is de behoefte aan cateringdiensten fors teruggelopen.

Beeld Sodexo schrapt 800 banen in Nederland

Als gevolg daarvan heeft het management besloten om ruim een kwart van de arbeidsplaatsen in Nederland te schrappen. Of dit gepaard gaat met gedwongen ontslagen, is op dit moment nog niet duidelijk. Ook is onbekend op welke termijn de banen verdwijnen.

Het merendeel van de arbeidsplekken verdwijnt bij de cateringtak. Maar ook andere, kleinere onderdelen van het bedrijf, zoals terreinonderhoud en receptiewerk, worden geraakt door de bezuiniging. Vakbond FNV werkt samen met Sodexo en andere bonden aan een sociaal plan. Volgens Johan Bijlsma van FNV Catering komt er waarschijnlijk een vrijwillige vertrekregeling en gaat Sodexo de overtollige medewerkers begeleiden naar ander werk.

Blijvend effect van corona

Het is zeer de vraag of de cateringsector na de coronacrisis weer terug op het oude omzetniveau komt. Als veel mensen geheel of gedeeltelijk thuis blijven werken, is er structureel minder behoefte aan cateringdiensten. Bovendien kan de pandemie zorgen voor hogere werkloosheid, wat ook negatieve gevolgen heeft voor cateraars. Bijlsma verwacht dat bijna een kwart van de 17.000 banen in de cateringsector blijvend verdwijnen.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform