Logo
  • Nieuws
  • 8 augustus 2018
  • Bron: MainPlus

Pas op voor lekkages na lange periode van hitte

Nu de natuur en de landbouw smachten naar een stevige plensbui, moeten gebouwbeheerders extra alert zijn bij de eerste regen sinds tijden. De kans op verstopping en lekkage is door de wekenlange hitte en droogte namelijk aanzienlijk toegenomen.

Beeld Pas op voor lekkages na lange periode van hitte

Vooral dakgoten zorgen dan voor grote problemen, weet directeur Joost Versteeg van onderhouds- en schadebedrijf MainPlus te melden. “Doordat de goten al een tijd lang niet zijn schoongespoeld door de regen, hoopt alles wat erin valt aan takjes, bladeren en ander afval zich op. Als er dan in één keer een lading water doorheen moet, is er een grote kans op blokkades, met als risico lekkage.”

Er is volgens Versteeg nog een reden waarom goten en regenpijpen goed onder de loep genomen moeten worden, ook als ze zijn weggewerkt in de gevel: “Door de constante hoge temperatuur kunnen goten gaan uitzetten en omdat het niet voldoende afkoelt, krimpen ze ook niet meer. Ze staan dus constant op de hoogste stand, waardoor ze beschadigd kunnen raken.” En niet alleen de goten en pijpen zelf kunnen scheuren, ook de soldeernaden.

Relatie hitte en schade

Volgens Versteeg is er een relatie tussen droogte en hitte en het aantal lekkagemeldingen als het daarna gaat regenen. Maar dan moet het wel meer zijn dan een klein buitje. Hij baseert zich daarbij op een vergelijking tussen lekkagemeldingen uit het systeem van MainPlus en KNMI-gegevens van het weerstation in Voorschoten. “Bij een natte dag van meer dan 10 millimeter neerslag na meer dan 14 dagen droogte zijn er in de week na de natte dag veel meldingen," vertelt Versteeg. Temperatuur lijkt hierbij een rol te spelen. “Bij meer dan 14 dagen droogte in een warme periode zijn er meer lekkagemeldingen dan na een droge periode met lage temperaturen. Dit is ongeveer anderhalf keer meer.”

In beide gevallen is de grootste schade te voorkomen of te beperken door voordat het gaat regenen goten en afvoerputten schoon te maken. “En probeer alles dus na te lopen voordat het echt gaat regenen, zodat het water zonder moeite weg kan lopen en je de problemen voor bent.” Gebouwen met een plat dak vormen een extra risico. “Platte daken hebben het in deze hitte extra moeilijk en de kans op schade door droogte is na zo veel regenloze weken zeker toegenomen. Er zit zo een scheurtje in de bekleding, waardoor bij een flinke plensbui de kans op lekkage zeer groot is.”

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform