Logo
  • Opinie
  • 31 maart 2016

Oproep tot een integrale FM-aanpak

In Gebouw Verder pleit René de Vos voor een integrale aanpak van Facility Management: FM is meer dan alleen gebouwbeheer. Volgens De Vos ligt de toegevoegde waarde van FM vooral in het creëren van welzijn voor medewerker en klant, niet (alleen) in het realiseren van kostenreductie.

Om dit te bereiken moet de facilitaire dienst worden afgestemd op de doeleinden van de organisatie. De Vos bespreekt verschillende onderwerpen die verband houden met zijn visie. Zo vinden wij een bespreking van de thema’s Communicatie, Publiek-Private Samenwerking (PPS), Gastvrijheid en Welzijn.

Als eerste wil ik zeggen Gebouw Verder mooi is vormgegeven. Er staan prachtige foto’s in en de paginaopmaak is verzorgd. Er is duidelijk aandacht besteed aan het design van het boek; hierdoor leest het prettig weg. De lezer ervaart onmiddellijk de kracht Design Thinking dat De Vos in het hoofdstuk over Welzijn bespreekt.

Een uitstekend voorbeeld van een integrale aanpak van FM is natuurlijk PPS d.m.v. een DBFMO-constructie. Bij zo’n constructie is één partij, meestal een consortium, verantwoordelijk voor het ontwerp, de bouw, de financiering, het onderhoud én de exploitatie van een gebouw. De Vos heeft ruime ervaring in de uitvoering van dit soort projecten. Het is daarom teleurstellend dat hij in zijn boek relatief weinig gebruik maakt van die ervaringen. Alleen in het tweede hoofdstuk vinden we een summiere en elementaire bespreking van dit concept. Een gemiste kans want juist ten aanzien van dit onderwerp zou het FM-vakgebied veel van hem kunnen leren. 

Dit is overigens een symptoom van een meer algemeen probleem met het boek. De opbouw en de structuur van het boek voelt onevenwichtig aan en het is niet altijd duidelijk wat de relevantie is van de elementen die De Vos bespreekt. Zo neemt hoofdstuk 1 bijna de helft van het boek in beslag. Dit hoofdstuk bestaat uit een geschiedenis van het vakgebied, een bespreking van een communicatiemodel en een discussie over duurzaamheid. Hoe hangen deze onderwerpen samen en waarom vormen zij volgens De Vos de basis van FM? Het is zeker niet zo dat deze onderwerpen niet interessant zijn! Maar als bespreking  ten koste gaat van verdieping van FM (dat slechts vluchtig besproken wordt op basis van de NEN-EN 15221) of van een uitgebreide bespreking van PPS/DBFMO-constructies, dan is dat wederom een gemiste kans.

Kortom, Gebouw Verder is een mooi en leesbaar boek, maar het is spijtig te constateren dat De Vos het niet heeft aangedurfd om ons werkelijk van zijn praktijkervaring te laten profiteren.

Titel: Gebouw verder: facilitaire gebruiker als gast
Auteur:  René de Vos
Uitgeverij: Educatieve Uitgeverij EnDusZo
ISBN:  9789079972005

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform