Logo
  • Nieuws
  • 4 mei 2021
  • Bron: NOS

Onderzoekers UvA, UT en Cambridge: houd meer rekening met aerosolen als besmettingsgevaar bij covid

Uit steeds meer modelstudies blijkt dat aerosolen een belangrijk besmettingsgevaar opleveren. Ook de WHO erkende onlangs de rol van aerosolen. Tot opluchting van onderzoeker Daniel Bonn van de Universiteit van Amsterdam zo bericht de NOS. Grotere nadruk op goede ventilatie is van zeer groot belang aldus de onderzoeker.

Beeld Onderzoekers UvA, UT en Cambridge: houd meer rekening met aerosolen als besmettingsgevaar bij covid

Er is nog steeds geen ‘keihard’ bewijs aldus Bonn maar er is een mogelijkheid dat dat covid zich door de lucht verspreidt. Hoe groot die rol is, weten de onderzoekers nog niet. Maar steeds meer modelstudies geven aan dat aerosolen een belangrijk aandeel hebben.

Beleid aanpassen: andere mondkapjes en optimale ventilatie

Om het virus te bestrijden zou het beleid dan ook moeten worden aangepast aldus Bonn. Hij pleit voor een optimale ventilatiecapaciteit overal waar veel mensen samenkomen. Zoals op scholen, sportscholen, restaurants en vliegtuigen.

Binnen afstand houden is niet genoeg als de ventilatie te wensen overlaat. Dat gaat ook op voor publieke ruimtes, kantoren en bij mensen thuis.

En het mondkapjesbeleid moet worden aangepast zo geeft wetenschapsjournalist Jop de Vrieze aan. Een FFP2-masker of twee maskers over elkaar heen zoals de Amerikanen dat doen om de randen goed af te sluiten, verminderen de rol van aerosolen.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform