Logo
  • Nieuws
  • 15 september 2020
  • Bron: Inspectie SZW

Misstanden bij schoonmaakbedrijven en inleners

De afgelopen vier jaar hebben schoonmaakbedrijven en inleners voor bijna 4 miljoen euro aan boetes en navorderingen betaald. Het resultaat van een integrale controle onder 60 schoonmaakbedrijven en 145 inleners door onder andere de Belastingdienst, Inspectie SZW, UWV, IND, OM en gemeenten.

Beeld Misstanden bij schoonmaakbedrijven en inleners

De partners controleerden in de periode 1 januari 2016 tot 1 april dit jaar de schoonmaakbedrijven en de inleners. Bij 82% van de inspecties zijn meerdere overtredingen geconstateerd. In totaal werden er 85 boeterapporten opgemaakt voor het overtreden van arbeidswetten en 12 schriftelijke waarschuwingen gegeven. Drie strafrechtelijke procedures zijn gestart, twee door de FIOD en één door de directie Opsporing van de Inspectie SZW. Verder zijn er door de Belastingdienst 20 onderzoeken gestart naar het wel of niet betalen van loonheffingen en belastingen. UWV en gemeenten hielden zich onder meer bezig met onderzoek naar uitkeringsfraude. De IND richtte zich op onrechtmatig verblijf. In totaal werd aan boetes en navorderingen bijna 4 miljoen euro betaald en dit bedrag kan nog fors verder omhoog gaan, daar nog niet alle onderzoeken al zijn afgerond.

Misstanden

Van de 60 onderzochte schoonmaakbedrijven waren er 12 actief in de schoonmaak van fastfoodrestaurants, 16 actie in de hotelschoonmaak en 32 in overige categorieën. De fraudevormen waren zeer divers: ontduiking premie- en belastingbetaling, uitkeringsfraude, illegale arbeid, onderbetaling, lange werktijden, uitbuiting en intimidatie, valsheid in geschrifte, stukloon en gefingeerde dienstverbanden.

Overtredingen arbeidswetgeving

De twee strafrechtelijke onderzoeken van de FIOD gingen onder meer over het opzettelijk doen van onjuiste aangiften omzetbelasting en loonheffing. Beide zaken zijn door de FIOD afgerond en overgedragen aan het Openbaar Ministerie. Het strafrechtelijk onderzoek van de Inspectie SZW betrof valsheid in geschrifte en mensensmokkel. Dit onderzoek loopt nog.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform