Logo
  • Nieuws
  • 6 augustus 2021

KPN hangt slimme CO2-meters op in eigen kantoorpanden

Hoe weet je als bedrijf of school nu zeker dat het binnenklimaat veilig is? Lisette Oosterbroek, hoofd van het KPN Corona Crisis Team, licht toe wat de stappen zijn die ze nu voor de eigen kantoorpanden nemen: “Wij hangen momenteel zo’n 500 CO₂-sensoren in de vergaderruimtes van onze panden op. Als we straks weer op kantoor kunnen werken, willen we zeker weten dat ruimtes als vergaderzalen, veilig zijn om in te werken. We willen onze collega’s dan met een goed en vertrouwd gevoel weer naar kantoor laten komen.”

Beeld KPN hangt slimme CO2-meters op in eigen kantoorpanden

Het gaat hier om een slimme sensor, een kastje zo groot als een stopcontact dat eenvoudig in een binnenruimte geplaatst kan worden. Zonder stekker en zonder wifi. De sensor meet het CO₂-gehalte in een ruimte. Met die waarde kan er gericht geventileerd worden voor een gezonde leer- of werkomgeving. Op het moment dat het CO₂-gehalte te hoog is, betekent dit dat er een raam open moet of dat de ruimte even verlaten moet worden om bijvoorbeeld een ommetje te maken. Naast CO₂ meet de sensor ook nog andere waarden die worden weergegeven in een dashboard. Lisette: “Met de sensordata kun je meten of er überhaupt mensen in een ruimte zijn geweest. Zo maken we met bijvoorbeeld 'smart cleaning' nog effectiever gebruik van onze ruimtes en onze schoonmaak.”

Internet of Things

De CO₂-sensoren zijn aangesloten op het Internet of Things en verbonden met het LoRa-netwerk van KPN. LoRa staat voor Long Range, Low Power en is een landelijk dekkend netwerk speciaal ontwikkeld om kleine hoeveelheden informatie uit te wisselen tussen objecten en systemen. De sensor meet naast CO₂ ook luchtvochtigheid en temperatuur.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform