Logo
  • Nieuws
  • 6 mei 2019
  • Bron: OfficeRepublic

Kantoorwerkers: psychologische én fysieke omgevingsfactoren van belang

Kantoorwerkers lijden aan ´beroepsfrustratie´. 87% voelt zich gefrustreerd in zijn of haar werkomgeving en 78% zou daarom graag aan zijn of haar huidige kantoorleven ontsnappen.

Beeld Kantoorwerkers: psychologische én fysieke omgevingsfactoren van belang

Voor degenen die dat niet lukt, blijven advertenties en LinkedIn over: een-op-de-tien (13%) zoekt voortdurend naar wat beters. Dit blijkt uit Staples-onderzoek door Arlington Research onder 7.000 kantoorwerkers in tien landen.

Gefrustreerde medewerkers die van baan wisselen, dénken dat het gras elders groener is, maar komen bedrogen uit. Want wie de overstap waagt, blijkt maar kort uit de problemen te zijn. Volgens het onderzoek voelt een derde (33%) zich binnen een half jaar net zo gefrustreerd in zijn of haar nieuwe baan, als in de oude. Nederland presteert binnen Europa nog het best zo blijkt uit het onderzoek.

Verloop

Het onderzoek legt een verband tussen de kantoorkwaliteit en de wens om er te blijven werken: drie van de vijf ondervraagde kantoorwerkers (59%) is van mening dat een goed functionerende en aantrekkelijke kantooromgeving eraan bijdraagt om het medewerkersverloop terug te dringen.

Voldoening

De meerderheid (86%) van de onderzochte kantoorwerkers zoekt voldoening in zijn of haar werk en voor driekwart (72%) draagt de kwaliteit van de werkplek daaraan bij. Dat zovelen verandering in hun werk zoeken, onderstreept dat ook hun werkomgeving niet op orde is.

Organisatiepsycholoog professor Cary Cooper van de Universiteit van Manchester: “De meeste mensen zijn langer op hun werk dan thuis, als ze niet slapen. De werkplek is dus echt belangrijk voor de gezondheid, het welbevinden en de prestaties van medewerkers. Dit rapport laat zien dat 86% van de Nederlandse en 84% van de Europese medewerkers behalve een inkomen, ook voldoening uit zijn werk wil halen. Om dat te bereiken zijn psychologische én fysieke omgevingsfactoren van groot belang. Voor een groeiende arbeidsbevrediging, is het belangrijk beter leiding te gaan geven, voornamelijk door goed gedrag te gaan belonen in plaats van fouten te zoeken. Daarnaast zijn redelijke en flexibele werktijden van belang. Ten derde speelt een hoogwaardige kantooromgeving een belangrijke rol. De fysieke werkomgeving op zichzelf draagt al bij aan gevoelens van voldoening in de arbeidservaring. Maar je zegt de medewerkers er ook mee dat je om hen geeft.”

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform