Logo
  • Nieuws
  • 11 mei 2020
  • Bron: NRC

Hygiënediscipline op kantoor. Hoe gaat dat in z’n werk?

Terug naar kantoor. Hoe gaat dat eruit zien? Welke maatregelen moet je allemaal treffen? Chipmachinefabrikant ASML start begin mei met een proef. Kleine groepjes van zes tot acht medewerkers komen dan naar kantoor.

Beeld Hygiënediscipline op kantoor. Hoe gaat dat in z’n werk?

Yanick Cyr, hoofd vastgoed en facilitair management van ASML vertelt in NRC dat ze het stapje voor stapje gaan opbouwen.

Eenrichtingsverkeer

Ze hebben hierbij een voorbeeld in de kantoren in China en Taiwan. Daar hebben ze looproutes voor eenrichtingsverkeer en moeten mensen – max 3 - in een vakje staan in de lift.
Verder krijgt iedereen per dag een vaste werkplek toegewezen met zelf mee te nemen eigen toetsenbord.

Schoonmaken

Hoe om te gaan met schoonmaken. Bijvoorbeeld deurklinken, trapleuningen, lichtknopjes? Schoonmakers moeten vaker en specifieker aan de slag en ook wordt er veel van de medewerkers zelf verwacht. Overal komen handgels en doekjes beschikbaar.

Catering

Over de restaurants zijn ze nog niet uit. Ze denken er nog over of ze mensen vragen zelf hun lunch mee te nemen. Want als ze op meerdere locaties afhaalloketten inrichten is weer de vraag hoe je de inname van de bordjes weer gaat organiseren.

Hygiënediscipline

Elk knopje, deurklink, alles wat je aanraakt direct schoonmaken. Is dat wel te doen een dergelijke strenge hygiënediscipline? Emeritus hoogleraar virologie Peter Rottier van de Universiteit Utrecht heeft door zijn werk met virussen in laboratoria ervaring met strenge kantoorregels en denkt van wel. “Eerst voelt die strenge hygiënediscipline wat onwennig, maar op een gegeven heb je het helemaal geïnternaliseerd. Dan denk je er niet meer over na dat je de deurklink met een tissue pakt en de drukknop van het toilet met je elleboog indrukt,” aldus de hoogleraar in het NRC.

Hygienediscipline is dus heel belangrijk. Er zijn al bedrijven die een basisschoonmaakkit in een heuptasje aanbieden. Met daarin bijvoorbeeld alcoholtissues. Waarmee je bijvoorbeeld de knopjes van het koffiezetapparaat schoonmaakt voordat je je keuze maakt.

Ventilatie

En een goede ventilatie, dat is ook heel essentieel. Belangrijk is dat de vernieuwde lucht van buiten komt en niet intern wordt gecirculeerd; de virusdeeltjes zijn zo klein dat ze door de reguliere filters heen kunnen aldus Rottier.

Lees hier meer aandachtspunten

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform