Logo
  • Nieuws
  • 15 november 2012
  • Claudio Lange

Facilitaire markt blijft krimpen

De facilitaire marktomvang is gekrompen met 1,3 procent, van 33,4 miljard in 2009 naar 33 miljard. Deze afname is niet verwonderlijk, gezien de leegstand en de daaruit voortvloeiende conclusies dat er bijvoorbeeld simpelweg minder vierkante meters schoongemaakt en beveiligd dienen te worden. Dit blijkt uit onderzoek naar de facilitaire markt van Twynstra Gudde in samenwerking met de beroepsvereniging Facility Management Nederland.

Beeld Facilitaire markt blijft krimpen

De trend van een krimpende facilitaire markt zet door al is deze niet zo verstrekkend als 2 jaar geleden. De crisis op de financiële markten is 5 jaar onderweg, toch blijken er nog steeds mogelijkheden te zijn om op facilitaire kosten te besparen. De resultaten uit het marktonderzoek bevestigen dat er, naar aanleiding van de voortdurende crisis en de grootschalige veranderingen in onze maatschappij, een nieuwe kijk op facility management is ontstaan. Een nieuwe kijk op facility management die nieuwe manieren van werken en nieuwe manieren van organiseren tot gevolg heeft gehad. Deze nieuwe kijk wordt gekenmerkt door een duurzaam bewustzijn van de toegevoegde waarde van facility management. Volgens Twynstra Gudde en FMN is het nu de tijd voor organisaties om daar strategisch op in te spelen.

De 5 belangrijkste trends

1. Kosten reduceren door innovatie

2. Het Nieuwe Werken van hype naar realiteit

3. Diensten verlenen vanuit een overkoepelende formule

4. Regie is de nieuwe standaard

5. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen verliest terrein maar komt zeker terug

Benchmark facilitaire organisaties

'Benchmark facilitaire organisaties' laat u zien hoe de facilitaire organisaties - per sector - zijn ingericht en welke keuzes daarbij zijn gemaakt. Het geeft u inzicht in waar uw facilitaire organisatie staat ten opzichte van de markt. En het biedt u inspiratie voor verdere professionalisering.

Meer informatie en bestellen

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform