Logo
  • Nieuws
  • 2 augustus 2021
  • Bron: Trouw

Experts: 'Stel Taskforce Ventilatie op'

Dat ventileren als vierde basismaatregel is toegevoegd aan de coronamaatregelen vinden experts een goede ontwikkeling. Het is echter te vrijblijvend en Rutte's advies om elke dag een kwartier te luchten vinden ze zelfs 'een lachertje' zo staat te lezen in Trouw.

Beeld Experts: 'Stel Taskforce Ventilatie op'

De hoogleraren Philomena Bluyssen (Technische Universiteit Delft), Louis Kroes (Leids Universitair Medisch Centrum) en Bert Blocken (Technische Universiteit Eindhoven) stellen daarom voor een 'taskforec ventilatie' in het leven te roepen. Een adviesgroep die maatwerkadviezen geeft. In België bijvoorbeeld is een dergelijke adviesgroep die adviezen geeft voor diverse binnenruimtes al opgericht. En ook hebben restaurants daar een CO2-meter. Zodra deze boven de grens van de 900 parts per million (ppm) uitkomt, moeten een aantal mensen het restaurant uit aldus Bluyssen.

De adviezen die het kabinet nu geeft - ramen en deuren open - vinden de experts te vrijblijvend en praktisch niet haalbaar, bijvoorbeeld in de winter. Zij pleiten voor een uitgebreider ventilatieplan. De nadruk moet meer op het op de juiste manier verversen van frisse lucht komen. Bluyssen raadt aan een mechanisch ventilatiesysteem aan te laten. En airco's - die lucht koelen en hergebruiken -  uit te zetten als er gasten zijn. En ook in de horeca is meer nadruk op ventilatie nodig, vindt Bluyssen.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform