Logo
  • Nieuws
  • 20 januari 2022
  • Bron: Kennisplatform CROW

Elektrisch autodelen in Nederland groeit snel

Het aantal elektrische deelauto’s is het afgelopen jaar ruim verdubbeld. In maart 2020 telde Nederland nog 5.200 elektrische deelauto’s, een jaar later waren het er 11.500. Ook andere vormen van autodelen nemen toe in populariteit. Dat blijkt uit het Dashboard autodelen 2021 van CROW-KpVV.

Beeld Elektrisch autodelen in Nederland groeit snel

Het aantal elektrische deelauto’s (volledig elektrisch en plug-in hybride) is in 2021 verdubbeld. Van de 87.825 deelauto’s in Nederland rijdt ongeveer 13% elektrisch. Ter vergelijking: zo’n 3,1 procent van alle auto’s in Nederland rijdt elektrisch.

Groei op alle vlakken

De snelle groei van het aantal elektrische deelauto’s zit op meerdere vlakken. Free-floating deelauto’s (waarbij je de deelauto weer achterlaat op de plaats van bestemming) zijn inmiddels bijna allemaal elektrisch. Dat geldt ook voor de roundtrip-deelauto’s (na gebruik op dezelfde plek terugzetten) zonder vaste standplaats (homezone-based-variant). Bij de andere variant van roundtrip carsharing (station-based) en bij business carsharing (zakelijke deelauto's) komt de elektrificatie van het wagenpark nu op gang.

Uit het onderzoek blijkt dat de aanleg van laadpalen bij de deelautostandplaatsen vertragend kan werken. Het realiseren van laadinfrastructuur in de openbare ruimte kost tijd, en vraagt daarom extra planning van aanbieders van deelauto’s in Nederland.

Groei autodelen versnelt

Nederland beschikt in het voorjaar van 2021 over 87.000 deelauto’s. In een jaar tijd zijn er ruim 13.000 deelauto’s bijgekomen. De landelijke groei van het aantal deelauto’s blijft doorzetten en versnelt zelfs.

Autodeelvormen

Bij alle vormen van autodelen is het aanbod gegroeid in 2020. De vorm van autodelen met de meeste deelauto’s is peer-to-peer carsharing, waarbij je een deelauto huurt van een particulier. Van de andere vormen groeide business carsharing het snelst, gevolgd door roundtrip carsharing. Daarna volgen community-based carsharing (een vaste groep mensen gebruikt één of meerdere deelauto’s in een gesloten pool) en free-floating carsharing.

Deelauto- en deelfietsmobiliteit in Nederland: ontwikkelingen, effecten en potentie

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform