Logo
  • Nieuws
  • 29 juli 2021
  • Bron: Nu.nl

Deskundigen: kabinetsbesluit versoepelen ventilatienorm horeca onbegrijpelijk

Sinds 1 juli zijn de normen voor luchtverversing in de horeca versoepeld. Zelfs vijf keer minder streng dan de internationale standaard van de WHO. Onbegrijpelijk zo geven deskundigen in NRC aan. Ook de horecasector zelf waarschuwde eerder al dat versoepeling een risicostijging voor coronabesmettingen met zich meebrengt. De WHO-normen voor ventilatie in binnenruimtes vindt het OMT echter ‘hoog ten opzichte van wat gangbaar is’ aldus de krant.

Beeld Deskundigen: kabinetsbesluit versoepelen ventilatienorm horeca onbegrijpelijk

Per 1 juli zijn diverse inrichtingseisen in de drank- en horecawet komen te vervallen. Dit omdat de overheid vindt dat deze eisen in het Bouwbesluit horen en ook al staan.

De eisen zijn echter internationaal gezien ‘absurd laag’ zo geeft Atze Boerstra, binnenmilieuspecialist en hoogleraar Building Services Innovation bij de TU Delft in gesprek met NRC aan. 

Ventilatie-eisen vijf keer minder streng

Ook de horecasector zelf gaf samen met brachevereniging Binnenklimaat Nederland vorig jaar oktober al aan het niet verstandig te vinden de normen te versoepelen. Volgens Remi Hompe, directeur van de branchevereniging, zijn de eisen vijf keer minder streng zo geeft hij aan in een interview op BNR. Los van corona is dit goed voor een gezond binnenklimaat. Voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, Robèr Willemsen, zegt in datzelfde interview dat met de input van KHN en de branchevereniging niets gedaan is. Zij gaven in oktober aan te vrezen dat nieuwe zaken minder zouden ventileren. Dit terwijl de meeste ondernemers de afgelopen jaren juist meer dan nodig was hebben geïnvesteerd om het binnen veilig te houden aldus Willemsen.

Internationale actieplannen

Meerdere landen hebben wel een actieplan voor ventilatie in de horeca opgesteld. Zo zijn in België ondernemers verplicht een CO2-meter te hebben. En ook in de VS kunnen restauranteigenaren op de website van het Amerikaanse RIVM instructies verkrijgen voor een optimale ventilatie zo meldt NRC.

OMT-advies

Het OMT schrijft in het nieuwste advies dat goed ventileren in binnenruimtes kan helpen tegen corona. Wat dat goed ventileren inhoudt is volgens het OMT moeilijk vast te stellen en niet voldoende onderzocht. De WHO-normen voor ventilatie in binnenruimtes vindt het OMT ‘hoog ten opzichte van wat gangbaar is’ aldus de krant.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform