Logo
  • Nieuws
  • 31 juli 2015
  • Joyce Guldemond

Catering hoort bij facility én HR

Catering lijkt in eerste instantie de verantwoordelijkheid van facilitaire afdelingen, maar bij Hutten denken ze hier heel anders over. Volgens de cateraar is het juist een essentiële HR-tool op het gebied van vitaliteit.

Beeld Catering hoort bij facility én HR

“Ik denk dat HRM en FM niet los van elkaar kunnen bestaan,” is de mening van Pascal Verheugd, directeur HR bij Hutten. “Ze hebben elkaar nodig om de organisatie op een goede manier neer te zetten. Wij zijn vanuit onze business natuurlijk bezig met voeding. Met goede voeding proberen wij onze klanten te helpen om interventies op vitaliteit te doen. Want jouw vitaliteit wordt voor 70 tot 80 procent bepaald door wat je elke dag naar binnen stopt. Dat is eigenlijk als je naar de westerse maatschappij kijkt dramatisch, in de zin van bijvoorbeeld E-nummers, lage voedingswaarde en antibiotica. We zijn geen fundamentalisten, maar proberen met alternatieve, goede en gezonde voeding een bijdrage te leveren aan de vitaliteit van de mensen die ons eten consumeren.”

Facility en HR moeten samen optrekken

Het frustreert Verheugd dat FM in samenspraak met inkoop vaak op basis van kosten een keuze maakt: gaan we voor cateraar A, B of C? “Dat wil niet zeggen dat het de meest duurzame, de meest vitale of de beste keuze is. Ik vind dat HRM en FM daar elkaars hand moeten vasthouden en moeten zeggen, hierin trekken we samen op. Dus op het moment dat je in een bedrijfsrestaurant investeert, dan doe je eigenlijk een investering in je cultuur en vitaliteit, in ziekteverzuim en op het boeien en binden van je personeel.”

Volgens Verheugd is dit een aspect dat voor FM eigenlijk heel ver weg is, maar waar de HRM’er juist voor heeft doorgeleerd. “Hierin hebben ze elkaar nodig. Ik zie in dat soort trajecten dat ze altijd los van elkaar optrekken en dat vind ik een gemiste kans.” Hij vervolgt: “Dat zeg ik niet omdat ik een Hutten-pet op heb en er een belang bij heb dat wij groeien. Multi-services is een mogelijke partner van FM met meerdere facilitaire diensten onder zijn beheer. Een ideale toolbox om invloed uit te oefenen op, of bijdrage te leveren aan HR-doelstellingen. Dus salesmensen die in het voortraject met potentiële opdrachtgevers zitten - vaak met FM of inkoop - sturen er echt op aan om in dat proces ook een HRM’er aan tafel te krijgen. En dan ga ik ook vaak mee. Dus je ziet dat bij Hutten HRM steeds meer de backbone is geworden van de business aan de voorkant. Wanneer je dat uitlegt dan gaan die ogen wel open. Op die manier is er nog niet over nagedacht, maar dat kan je HR ook niet kwalijk nemen.”

Gecombineerde FM-HR visie

Wilt u meer weten over de gecombineerde FM-HR visie van Hutten? Kom dan naar de sessie die Pascal Verheugd hierover verzorgt op het event Tomorrow@work 2015 in Media Plaza Utrecht.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform