Logo
  • Achtergrond
  • 13 augustus 2020
  • Bron: Croonwolter&dros | TBI Afbeelding: Aeroscan

Digitaal samenwerken, onderhoud voorspellen en virtueel trainen: digital twin

De digital twin lijkt niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven. “Het is een superactueel onderwerp”, zegt Cynthia Nooijens van Croonwolter&dros. Maar wat levert zo'n digitale kopie van 'de werkelijkheid' een bedrijf nou eigenlijk op? En komt het duurzaamheid ten goede? DuurzaamBedrijfsleven sprak met Cynthia en Bayu Jayawardhana, hoogleraar mechatronica en niet-lineaire regeltechniek aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).
Beeld Digitaal samenwerken, onderhoud voorspellen en virtueel trainen: digital twin

Het woord digital twin zingt al lange tijd rond in het bedrijfsleven, maar een echte definitie ontbreekt. “Het is een parapluterm”, zegt hoogleraar Bayu Jayawardhana over deze technologische toepassing. Hij is specialist op dit onderwerp en stelt dat bedrijven er op verschillende manieren mee aan de slag gaan om efficiëntieslagen te maken. Technologiebedrijf Croonwolter&dros is één van hen. Wat levert het maken van een digitale kopie van ‘de werkelijkheid’ op?

Verschillende bedrijven onderzoeken de kansen van de digital twin technologie: van Tata Steel tot Philips. Ook Croonwolter&dros onderzoekt de mogelijkheden. “Het is een super actueel onderwerp”, zegt Cynthia Nooijens. Zij onderzocht als afstudeerproject de toepassingsmogelijkheid van de digital twin tijdens de exploitatiefase voor Croonwolter&dros.

Een duidelijke definitie van digital twin kan Nooijens niet geven. “Ieder onderzoek, iedere bedrijfspagina en iedere paper dat ik opende, beschreef digital twin anders”, zegt zij. Bayu Jayawardhana beaamt dat. “Het is een parapluterm”, zegt de hoogleraar mechatronica en niet-lineaire regeltechniek aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Hij leidt een vijfjarig onderzoeksprogramma gefinancierd door NWO waarin zes verschillende universiteiten en twaalf bedrijven multidisciplinair samenwerken om fundamentele digital twin technologieën te ontwikkelen.

Zelflerende modellen

Als Jayawardhana ergens een lezing geeft omschrijft hij digital twin meestal als een digitale omgeving waarmee een bedrijf simulaties en optimalisaties kan uitvoeren. Bijvoorbeeld om te voorspellen of bepaalde veranderingen de prestaties van een machine of een product veranderen. Het kan gaan om een digitale kopie van het fysieke object, maar ook om een product dat zich nog in de ontwerpfase bevindt.

Jayawardhana merkt dat veel bedrijven met de digital twin aan de slag gaan en op basis van hun wensen specifieke accenten leggen. Vaak zijn dit nog statische modellen, terwijl hij juist kansen ziet voor een koppeling tussen kunstmatige intelligentie-algoritmen en natuurkundige wetten. “Als we die koppelen, kunnen we aangeven hoe een systeem daadwerkelijk functioneert.” Op die manier ontstaan op den duur digitale kopieën die zichzelf continu verbeteren en aanpassen.

Praktische toepassing

Croonwolter&dros heeft al ervaring met de toepassing van digital twin in de praktijk. Nooijens nam een kijkje bij drie projecten: de sluis bij Eefde, de Rijnlandroute en de eerste energieneutrale tunnel ter wereld in de nieuw aan te leggen A16 bij Rotterdam. De onderzoeksvraag waar zij mee op pad ging: hoe kan Croonwolter&dros digital twins in de onderhoudsfase toepassen?

Lees het volledige artikel op Duurzaambedrijfsleven.nl.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform