De kantoortuin, ook wel landschapstuin genoemd, wordt door de een verafschuwd en door de ander omarmd. Een Duits concept in de jaren 50 ontwikkeld en geëvolueerd tot een veel toegepaste werkomgeving binnen veel bedrijven. In een tijd waar een transitie gaande is van facilitair denken naar menselijk denken en welbevinden en gezondheid speerpunten zijn, krijgt de kantoortuin een vieze bijsmaak.
Hoe gaat het kantoor veranderen na de coronacrisis? Dat is de centrale vraag in de tool op thuiswerkfactor.nl. Een van de bevindingen is dat men bereidwillig is om flexibeler om te gaan met thuiswerkdagen zodat de pieken in de bezetting gespreid worden.
Thuiswerken heeft een impuls gekregen door corona, maar ook daarvóór al was de zaak niet langer meer de enige werkplek. Het ‘thuiskantoor’ bevalt zo goed, dat meer dan de helft van de Nederlanders er de voorkeur aan geeft. De werkplek in huis is echter meestal niet vergelijkbaar met de veel professionelere plek in bedrijven. Eenzaamheid en ergonomie zijn bijvoorbeeld aandachtspunten. En ook de veiligheid van IT-verbindingen thuis is een aandachtspunt. Facilicom komt dan ook met een nieuw facilitair werkplekconcept voor thuiswerkers.
Werkgevers kunnen vanaf 21 december sneltests bestellen bij de overheid. Zorginstellingen hadden die mogelijkheid al, maar de NOS meldt woensdag op basis van een Kamerbrief dat over een paar weken alle bedrijven en instellingen hiervoor bij het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) terechtkunnen.
‘Juist deze periode biedt voor ons kansen om werkzaamheden te doen die normaal lastig in te plannen zijn, of waar we niet aan toekomen.’ Laurien van Straalen was nog maar net begonnen in haar coördinerende functie toen Het Concertgebouw dicht moest.
Goede handhygiëne krijgt sinds de uitbraak van het coronavirus steeds meer aandacht. Geheel terecht, want schone, droge handen spelen een belangrijke rol bij de bestrijding van COVID-19 en andere infectieziekten. Om werknemers en bezoekers te beschermen wordt op veel drukbezochte locaties opnieuw aandacht besteed aan de inrichting van de sanitaire ruimte. Het nieuwe, onafhankelijke platform ‘Touchfree Toilet’ toont hoe innovatieve technologie kan bijdragen aan de meest hygiënische toiletinrichting.
Ton Goedmakers (40) wordt per 1 januari 2021 benoemd tot CEO van familiebedrijf Vebego. Hij neemt deze rol over van Ronald Goedmakers (58), die 16 jaar bestuursvoorzitter is geweest. Ronald blijft deel uitmaken van de Executive Board. Vebego gaat de komende jaren haar organisatie versterken door van veel kleine bedrijven een aantal grote sterke bedrijven te maken, om de impact voor klanten, medewerkers en de maatschappij verder te vergroten.
Eredivisieclub PSV heeft aan Signify opdracht gegeven om UV-C desinfectieverlichting te installeren in enkele binnenruimtes zoals kleedkamers in het Philips Stadion en in een aantal ruimtes in trainingscomplex De Herdgang.
Hoe werk je actief en concreet aan inclusiviteit in je organisatie? Shareen Peneux laat zien hoe Gom die uitdaging oppakt in de schoonmaakbranche. Het gaat zowel om optimaal toepassen van SV-regelingen als om het creëren van een cultuur waar werkgeluk en waardering centraal staan: 'De schoonmaak is echt een vak. We waren trots toen premier Rutte de schoonmakers in de zorg apart bedankte.'
Als een van de grootste voordelen van thuiswerken wordt genoemd dat men zich beter kan concentreren. Dat betekent eigenlijk dat het kantoor daarin dus tekortschiet. Werk aan de winkel om werknemers te helpen zich meer te kunnen focussen op de werkvloer. Dit zal in de toekomst nog meer nodig zijn door de hybride vorm van fysiek en digitaal samenwerken. Collega’s thuis en op kantoor gaan meer met elkaar bellen en videovergaderen in kleine groepjes. Dat vraagt om meer kleine afsluitbare vergaderruimtes en focus rooms, zodat niemand elkaar stoort op werkvloer.
Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.