Logo
  • Nieuws
  • 8 september 2020
  • Marlies Foto: Marcel Steinbach
  • Bron: Zuidas.nl

Zuidas Amsterdam: De Nieuwe Rechtbank vanbinnen

Nu de meeste steigers aan de binnenkant van de nieuwe rechtbank zijn weggehaald, zie je wat bouwcombinatie NACH en de rechtbank voor ogen hadden: een zichtbaar, herkenbaar, gezagwekkend en functioneel geheel, mét verrassende elementen.

Beeld Zuidas Amsterdam: De Nieuwe Rechtbank vanbinnen

Proces- en omgevingsmanager bij NACH (New Amsterdam Court House) Bauke van der Goot is net terug van vakantie. Ook voor hem is het dus een tijdje terug dat hij een rondje binnenin en rondom de nieuwe rechtbank maakte. Tevreden en met gepaste trots laat hij zien hoever ze zijn. ‘Nu de steigers weg zijn, kun je eindelijk zien hoe ruim het is en hoeveel licht er naar binnen komt.’ Ook komt het materiaalgebruik nu mooi tot zijn recht. ‘Het natuursteen geeft de uitstraling waar we naar op zoek waren: solide en rustig.’ Van der Goot vindt het mooi om te zien hoe alles nu op zijn plek valt. Dat moet ook wel, want over 5 maanden – 1 februari 2021 – vinden de eerste zittingen plaats in de nieuwe rechtbank.

Meubels staan klaar

Terwijl we beneden langs de zes ruime, lichte grote zittingszalen lopen, valt op dat zelfs alle meubels al klaar staan. Overigens nog wel ingepakt, waardoor bouwers af en toe even moeten passen en meten om er langs te komen. Van der Goot: ‘Aan de ene kant is het fijn dat we al zo veel binnen hebben, aan de andere kant is het een logistieke uitdaging. Je moet de meubels toch ergens neerzetten en nu we zo druk zijn, staan ze eigenlijk altijd een beetje in de weg. Gelukkig is het wel werkbaar en lopen we op schema.’ Heeft corona dan helemaal geen invloed gehad op de planning? ‘Ja, toch wel, maar niet enorm. Er is veel energie en tijd gestoken in het creëren van een veilige werkplek voor onze bouwers en planningen werden continu aangepast als gevolg van tragere leveringen. Maar het is te overzien.’

Eerstvolgende mijlpaal

De eerstvolgende mijlpaal waarnaar nu wordt uitgekeken is 16 november 2020. ‘Op deze datum staat het beschikbaarheidscertificaat gepland en is het gebouw van de rechtbank. Daarna gaat de rechtbank proefdraaien en hebben wij nog even tijd voor de resterende klusjes, maar moeten we eigenlijk zo goed als klaar zijn.’ Op dit moment gaat naast de fijne afbouw de meeste tijd zitten in het testen van systemen, die voor een rechtbank nog iets specifieker zijn dan voor andere openbare gebouwen. ‘Denk bijvoorbeeld aan het veiligheidssysteem. Dat moet natuurlijk 100 procent goedgekeurd zijn, voordat er zittingen plaatsvinden.’ Ook klimaatbeheersing, licht, telecom en geluidsinstallaties voor in de zittingszalen moeten helemaal op orde zijn.

Kijk en lees verder via Zuidas.nl - Houdt je op de hoogte

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform