Logo
  • Nieuws
  • 20 november 2019
  • Bron: VGN

Zorgsector presenteert plan verduurzaming vastgoed

Een groep Nederlandse ziekenhuizen heeft plannen gepresenteerd voor de verduurzaming van zorgvastgoed. Ze zijn terug te vinden in de nieuwe Bouwkostennota 2020 voor de zorgbouw. De nota bevat ook inbreng van de care. De noodzaak tot flexibilisering en verbouwing wordt daar nog sterker gevoeld, door het gewijzigde zorgbeleid van de overheid. De ziekenhuizen lieten zien hoe zij binnenkort voldoen aan de scherpe eisen van BREEAM en Milieuthermometer van de Zorg.

Beeld Zorgsector presenteert plan verduurzaming vastgoed

Voorbeelden van concrete maatregelen zijn zonnepanelen, stadsverwarming, warmte- en koude bodemopslag, scheiding van afval, LED-verlichting, smart building en extra daglicht. Eén ziekenhuis gaat zelfs over tot plaatsing van een groene extra voorzetgevel.

Harde verplichtingen

Voor zorginstellingen geldt dat zij in het klimaatakkoord en de Green Deal Zorg harde verplichtingen voor duurzaamheid zijn aangegaan. Deze klimaatdoelstellingen richten zich op CO2-reductie, energietransitie, circulariteit, schoon water en gezonde leefomgeving. Over deze gecompliceerde transitie heeft de VGN het openingsartikel van de nota geschreven. Daarin worden ook specifieke knelpunten inclusief bekostigingsproblemen behandeld en suggesties voor oplossingen gedaan.

Kengetallen en benchmarks

De nieuwe Bouwkostennota 2020 bevat actuele kengetallen en benchmarks van eerdere bouwkostennota’s. De kengetallen laten een prijsstijging zien van 6% voor de cure en 7½% voor de care.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform