Logo
  • Nieuws
  • 3 maart 2020
  • Bron: Vastgoedjournaal

Verduurzaming vastgoed: Artis legt de lat hoog

Artis wil in 2030 totaal geen aardgas of andere fossiele brandstoffen meer gebruiken. Met deze ambitie legt het Amsterdamse dierenpark de lat hoog. Hoe realiseer je dit als de eindgebruikers - naast mensen - vooral dieren zijn en je te maken hebt met een groot aantal monumentale panden?

Beeld Verduurzaming vastgoed: Artis legt de lat hoog

Om deze doelstelling te behalen heeft Artis Royal HaskoningDHV als eerste partner voor de verduurzaming van het vastgoed aangetrokken. Vrijwel elk verblijf in het park kent een ander binnenklimaat en ook voor de beplanting is energie nodig. Daarbij komt dat het om vijftig zeer verschillende gebouwen gaat, met een totaal vloeroppervlak van 40.000 m². Bijna de helft daarvan is monumentaal. "Dat maakt het project nog uitdagender," aldus Rinus Vader, leading professional energietransitie bij Royal HaskoningDHV, in het Vastgoedjournaal. "Door het monumentale karakter van sommige panden zijn niet alle aanpassingen toegestaan. Daarom zijn wij voortdurend in gesprek met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed om de mogelijkheden te verkennen. Zo werken we nu bijvoorbeeld aan zonnecellen die eruitzien als zink, waardoor deze geïntegreerd kunnen worden in zinken daken zonder dat het uiterlijk geweld wordt aangedaan."

Wil je als dierenpark volledig fossielvrij zijn, dan vormt het verwarmen van de dierenverblijven een van de grootste uitdagingen. Neem het Vogelhuis en het Apenhuis. "De temperatuur ligt hier altijd op 29 graden," legt Vader uit. "Maar om de ruimtes te kunnen ventileren en zo het leefklimaat in balans te houden staan er nu voortdurend ramen open. Daarbij gaat veel warmte verloren. Wil je dit goed doen, dan moet je eerst het energieverlies aanpakken. Daarom zijn de eerste stappen altijd: isoleren van de schil en energieverlies door ventilatie stoppen."

Voortrekkersrol verduurzaming

Rembrandt Sutorius, directeur van Artis, over de beweegredenen achter de transitie: "We staan als educatief instituut dichtbij de natuur en vinden daarom dat we een voortrekkersrol moeten innemen waar het gaat om verduurzaming. We willen deze boodschap naar een groter publiek brengen en juist doordat Artis bekend is kunnen we onze positie gebruiken om meer bewustzijn te creëren."

De online tool FastLane, die is ontwikkeld door Royal HaskoningDHV, maakt vanaf portefeuilleniveau tot op maatregelniveau precies zichtbaar welke mogelijkheden er zijn voor ingrepen om de gewenste ambitie te realiseren.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform