Logo
  • Nieuws
  • 5 november 2018
  • Bron: RVO

Verbod op energie-onzuinige kantoren

Kantoren mogen vanaf 1 januari 2023 alleen worden gebruikt, als zij energielabel C of hoger hebben. Dit komt overeen met een energie-index (EI) van 1,3 of beter. De verplichting is het gevolg van de wijziging van het Bouwbesluit 2012, gepubliceerd op 2 november 2018.

Beeld Verbod op energie-onzuinige kantoren

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een gebouw is. Het verplichte energielabel C geldt voor kantoren met ten minste 100 m2 oppervlakte. Zowel kantoren in combinatiegebouwen als afzonderlijke kantoren hebben een labelplicht. Hoe het eigendom verdeeld is, maakt daarbij niet uit.

De labelplicht geldt voor het hele kantooroppervlak. Nevenfuncties, zoals vergaderzalen of een bedrijfsrestaurant, tellen ook mee. De labelplicht geldt niet als de nevenfuncties meer dan de helft van het totale kantooroppervlak beslaan.

Handhaving

Kantoorgebouwen die op 1 januari 2023 geen label C hebben, mogen niet worden gebruikt. De gemeente handhaaft de verplichting. Als de labelplicht wordt overtreden, kan de gemeente kiezen voor een waarschuwing. De gebouweigenaar kan dan alsnog aan de verplichting te voldoen. Maar maatregelen kunnen strenger zijn. Denk aan een last onder dwangsom of zelfs het sluiten van het gebouw.

Energiemaatregelen

Als gebouweigenaar kunt u vaak met relatief eenvoudige maatregelen voldoen aan de energielabel C-verplichting. Het kan gaan om zogeheten ‘no-regret’-aanpassingen. U houdt met uw aanpassingen rekening met verdergaande maatregelen in de toekomst. Handig is om energiemaatregelen te combineren met bijvoorbeeld gepland onderhoud.

De maatregelen kunt u ook snel terugverdienen door de energie die u ermee bespaart. Hebben maatregelen een langere terugverdientijd dan 10 jaar, dan hoeft u die niet te nemen.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform