Logo
  • Nieuws
  • 9 december 2020
  • Bron: Engie

Twee derde kantoorgebouwen nog geen energielabel C

Om de klimaatdoelstellingen te behalen heeft de overheid bepaald dat vanaf 1 januari 2023 alle Nederlandse kantoorgebouwen van 100m2 en groter verplicht een energielabel C of hoger moeten hebben. Op dit moment heeft slechts 34 procent daadwerkelijk een label C of beter; 12 procent van de kantoren heeft een label D of slechter. En maar liefst 54 procent heeft nog helemaal geen label geregistreerd.

Beeld Twee derde kantoorgebouwen nog geen energielabel C

Alle panden in Nederland waar het energieverbruik voornamelijk pandgebonden is (en dus grotendeels wordt bepaald door het gebouw zelf), zijn labelplichtig. De RVO schat dat er ongeveer 62.000 labelplichtige panden zijn. Het aantal labelregistraties is dit jaar enigszins afgevlakt (een stijging van slechts zo’n 9% in de eerste helft van 2020, vergeleken met een sterke lineaire stijging in de voorgaande jaren), mogelijk als gevolg van de coronacrisis. Wanneer deze afvlakking ook in 2021 aanhoudt, wordt het lastig om de doelstellingen van de labelplicht te behalen.

Lange wachttijden

"Een energielabel D is doorgaans redelijk gemakkelijk omhoog te krikken," zegt Niels Lubbinge, Product Manager New Services B2B bij ENGIE. "Maar als je van een lager energielabel omhoog wilt, moet je in actie komen. Je komt namelijk al snel bij bouwkundige ingrepen uit. En als er een aannemer ingeschakeld moet worden, moet je rekening houden met lange wachttijden." Lubbinge vreest ook dat aanvragen op het laatste moment zullen ophopen. "Dit hebben we in het verleden gezien bij deadlines voor verschillende energie-audits. Ondernemers wachten af tot het laatste moment, en komen dan in de problemen omdat auditeurs en aannemers de vraag niet tijdig aankunnen."

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform