Logo
  • Nieuws
  • 8 november 2019
  • Bron: Architectenweb

Triodos Bank bekroond als Kantoorgebouw van het Jaar 2019

Tijdens de feestelijke prijsuitreiking van de Architectenweb Awards 2019 is de Triodos Bank in Driebergen bekroond als Kantoorgebouw van het Jaar. De prijs is uitgereikt aan de architecten van RAU. Het nieuwe hoofdkantoor van Triodos Bank Nederland werd gekozen uit vier nominaties.

Beeld Triodos Bank bekroond als Kantoorgebouw van het Jaar 2019

Op Landgoed Reehorst in Driebergen, onderdeel van de Ecologische Hoofd Structuur, ligt het nieuwe hoofdkantoor van Triodos Bank Nederland. RAU architecten heeft in samenwerking met Ex Interiors hiervoor een integraal concept ontwikkeld, waarbij ‘tijdelijkheid’ richtinggevend voor het ontwerp is.

Het kantoorgebouw bestaat uit een houten constructie, die volledig uit elkaar kan worden geschroefd. Groene daken verbinden het gebouw met de omringende natuur, terwijl de volledig transparante gevel de beleving van het landgoed voor de medewerkers vergroot.

De jury prijst de ruimtelijkheid van het gebouw en de bijzondere houten constructie, inclusief houten kernen. Ze heeft groot respect voor de benadering van het kantoorgebouw als materialenbank met een Madaster-account. De interactie tussen gebouw(interieur) en het omliggende landschap vindt de jury beslist geslaagd.

Eindoordeel jury

Een werkelijk fijne plek om te werken met respect voor de omgeving en het milieu - daar gaat het toch uiteindelijk om bij het ontwerp van een kantoorgebouw? In de visie van de jury is RAU daar met hun ontwerp voor Triodos Bank Nederland meer dan overtuigend in geslaagd.

Dat begint voor de jury bij het ontwerp van de kantoorverdiepingen die dankzij hun volledig glazen gevels volop daglicht ontvangen en tegelijkertijd rondom een blik op de natuur bieden. Centraal in de drie ‘torens’ die RAU heeft ontworpen zijn brede wenteltrappen opgenomen om de verdiepingen met elkaar te verbinden.

Tegelijkertijd is het door RAU ontworpen kantoorgebouw natuurlijk ook een toonbeeld van duurzaamheid met zijn bijna volledige houten draagconstructie, waarbij ook de kernen in hout zijn uitgevoerd en de onderdelen van het gebouw zoveel mogelijk zijn vastgeschroefd, zodat de materialen eruit terug te winnen zijn.

Deze nieuwbouw neemt natuurlijk nieuwe ruimte in, maar bij de plaatsing ervan is rekening gehouden met de bomen die er stonden en de dieren die eromheen leven. Ook is deze bouwimpuls gebruikt om landgoed De Reehorst te renoveren. En dan is het ook nog nauw verbonden met de herontwikkeling van station Driebergen-Zeist waar het aan ligt. Al met al is het een compleet verhaal, aldus de jury.

Genomineerd

Naast de Triodos Bank Nederland waren Big Green Egg Europe in De Lier (ontworpen door Team Paul De Vroom + Sputnik), EDGE Olympic in Amsterdam (de Architekten Cie.) en het kantoor van Goede Doelen Loterijen in Amsterdam door Benthem Crouwel Architects genomineerd.

Alle inzendingen voor de prijs Kantoorgebouw van het Jaar 2019 zijn beoordeeld op maatschappelijke relevantie, bijdrage aan het vakgebied en de doorwrochtheid van het ontwerp. De jury bestond uit architect Richelle de Jong (DP6 architectuurstudio), architect Nanne de Ru (Powerhouse Company, voorzitter), architect Ellen van der Wal (Vakwerk Architecten), architect Marnix van der Meer (Zecc Architecten), ontwikkelaar Eric-Jan de Rooij (Lingotto) en architectuurhistoricus Marieke Berkers.

Naast de prijs voor Kantoorgebouw van het Jaar zijn bij de prijsuitreiking van de Architectenweb Awards de volgende prijzen uitgereikt: Woongebouw van het Jaar, Zorggebouw van het Jaar, Schoolgebouw van het Jaar, Interieur van het Jaar en Publiek gebouw van het Jaar. Alle genoemde prijzen worden door Architectenweb uitgereikt, samen met zijn partners AGC, QbiQ Wall Systems, Cerriva en Broeinest.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform