Logo
  • Opinie
  • 31 maart 2015

Tijdelijke gebouwen steeds aantrekkelijker voor huisvesting

Dankzij een recentelijke verandering in de Crisis en Herstelwet is tijdelijke bouw voor huisvestingsproblemen zeer aantrekkelijk geworden. Als een gebruikt tijdelijk gebouw niet meer nodig is, dan wordt deze vaak gesloopt. Dat is zonde, want in veel gevallen kunnen deze gebouwen opnieuw worden gebruikt.

In Nederland worden tijdelijke gebouwen gebruikt om mensen en bedrijven voor een korte tijd te huisvesten. Dit is vaak het geval bij een verbouwing van een school of tijdelijke uitbreiding van een kantoor.

Volgens de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht mocht een tijdelijk gebouw maximaal 5 jaar worden geplaatst op basis van een tijdelijke vergunning. Door een recente aanpassing in de Crisis en Herstelwet is deze periode verruimd naar 15 jaar. Hierdoor zal de vraag naar tijdelijke gebouwen sterk stijgen. Dit is vooral interessant voor aanleunwoningen, studentenhuisvesting, huisvesting voor seizoenarbeiders, maar ook voor herontwikkeling van leegstaand vastgoed.

Naast deze verruiming is er ook nog een andere reden waarom er steeds meer zal worden gekeken naar tijdelijke gebouwen. Dat komt omdat een tijdelijk gebouw simpelweg vele malen goedkoper is dan bestaande bouw. Ter illustratie: een permanent gebouw kost zo'n € 1.200 m2 terwijl een tijdelijk gebouw vaak kan worden gerealiseerd voor € 500 m2."

Kapitaalvernietiging tegengaan

Als een gebruikt tijdelijk gebouw niet meer nodig is, dan wordt deze vaak gesloopt. Dat is zonde, want in veel gevallen kunnen deze gebouwen opnieuw worden gebruikt. Het slopen van tijdelijke gebouwen is kapitaalvernietiging in een tijd waarin iedereen kosten moet besparen. Daarnaast is het geen duurzame oplossing: het is slecht voor het milieu. Door gebruikte tijdelijke gebouwen op te kopen, volledig te renoveren en weer te verkopen of te verhuren heeft de oude eigenaar geen omkijken naar de afvoer van zijn gebouw en krijgt de nieuwe eigenaar een tijdelijk gebouw dat zo goed als nieuw is, maar tegen relatief lage kosten. De prijs per m2 ligt in sommige gevallen zelfs onder de € 400. Hierdoor worden tijdelijke gebouwen voor veel partijen met huisvestingsproblemen een serieuze optie.

---------------------------------------------------------------

Masterclass Facilitair duurzaamheidsplan in één dag

Energiebesparing - CO2 reductie – circulaire economie

Van facility managers wordt steeds meer een leidende rol gevraagd op het vlak van duurzaamheid. Naast reductie van energie en CO2 wordt ook aandacht gevraagd voor gebruik en hergebruik van grondstoffen en producten: het gedachtegoed van de circulaire economie. De masterclass ‘Facilitair duurzaamheidsplan in 1 dag’ geeft u de tools en handvatten om deze leidende rol te pakken. Het resultaat van de masterclass is een belangrijke aanzet voor de duurzaamheidsaanpak voor uw organisatie. Meer informatie en inschrijven

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform