Logo
  • Nieuws
  • 28 mei 2014
  • Antoine Hoop

Overheid stimuleert investeren in onderwijshuisvesting

Minister kamp van Economische Zaken heeft onlangs de oprichting van de Nederlandse Investeringsinstelling (NII) gemeld aan de Tweede Kamer. De NII moet Nederlandse investeringsprojecten in infrastructuur, onderwijs, zorg, woningbouw, MKB en duurzame energie geschikter maken voor institutionele beleggers. Hierdoor kunnen zij meer investeren in de Nederlandse economie.

Voorzitters de PO-Raad en kenniscentrum Ruimte-OK/ Waarborgfonds Kinderopvang Rinda den Besten en Gerdi Verbeet,  zeggen uit te kijken naar de samenwerking met de NII. Volgens den Besten vraagt goed onderwijs voor de leerlingen om betere schoolgebouwen. “Om dat te realiseren wacht ons de komende jaren een enorme  investeringsopgave.”

Ook Verbeet is het daar mee eens: “De financiering van die investeringen is om allerlei redenen zeer problematisch. De NII biedt goede kansen, als tenminste de juiste financiële garanties aan de beleggers kunnen worden afgegeven.”

Investeringen in onderwijsgebouwen

NII heeft als doel pensioenfondsen en verzekeraars in staat te stellen meer vermogen in de Nederlandse economie te investeren. “Onderwijsprojecten zijn bij uitstek geschikt voor financiering via de NII. Dat komt door het langjarige karakter van investeringen in onderwijsgebouwen, ten tweede door de grote omvang van het Nederlandse onderwijsvastgoed en ten derde door de toenemende behoefte aan nieuwe vormen van financiering in het onderwijs. Dat hebben ook de kwartiermakers van de NII opgemerkt. Een aantal gemeenten, schoolbesturen en ook kinderopvangorganisaties hebben concrete interesse getoond in het bundelen van hun vastgoed in een investeringsfonds, en vormen daardoor mede de basis voor de oprichting van de NII”, aldus Ruimte-OK.

Facilitair duurzaamheidsplan in één dag

Van facility managers wordt steeds meer een leidende rol gevraagd op het vlak van duurzaamheid. En specifiek energie en CO2. De masterclass ‘Facilitair duurzaamheidsplan in 1 dag’ geeft u de tools en handvatten om deze leidende rol te pakken. Het eindresultaat van de masterclass is een belangrijke aanzet voor de duurzaamheidsaanpak specifiek voor uw organisatie. Meer info>

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform