Logo
  • Nieuws
  • 3 december 2019
  • Bron: Facilicom

Nieuwe wettelijke vereisten hebben verduurzaming gebouwde omgeving in een stroomversnelling gebracht

De verplichting om erkende maatregelen te nemen voor energiebesparing komt voort uit het Klimaatakkoord en de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED), die tot doel heeft om bedrijven en instellingen bewuster te maken van hun CO2-uitstoot en de mogelijkheden voor energiebesparing en verduurzaming. "De verplichte EED energie-audit en -rapportage gelden al enkele jaren, maar er is tot nu toe nauwelijks op gecontroleerd. Vanwege de deadlines in juli en december zijn veel organisaties er dit jaar versneld mee aan de slag gegaan."

Beeld Nieuwe wettelijke vereisten hebben verduurzaming gebouwde omgeving in een stroomversnelling gebracht

De erkende maatregelen voor energiebesparing zijn verplicht voor onder meer kantoren, bedrijfshallen, gemeenten, zorgorganisaties, onderwijsinstellingen, de horeca en de detailhandel. Facilicom Energiemanagement komt de diversiteit aan sectoren ook tegen, vertelt Monica Gaastra, Energietransitie Consultant van Facilicom Energiemanagement. "Tussen 1 januari en 1 juli 2019 hebben we 129 bedrijven en organisaties uit allerlei branches geholpen om aan de wettelijke verplichtingen te voldoen. De uiteindelijke impact van al deze aanpakken is enorm: in totaal besparen de organisaties 18.692.747 euro aan energiekosten en 84.210.424 ton CO2-uitstoot."

Bijdragen aan de energietransitie

Gaastra merkt dat steeds meer organisaties in Nederland zich bewust zijn van de mogelijkheden voor energiebesparing en verduurzaming. "Sommige organisaties focussen op de naleving van de wettelijke verplichtingen en willen daarom primair worden ontzorgd om bijvoorbeeld de juiste energiebesparende maatregelen te bepalen. Daarnaast zijn er ondernemers die voorop willen lopen, en duurzaamheid ook tot een onderdeel van hun merk en imago maken. Het goede aan regelingen zoals de informatieplicht is dat nu voor heel Nederland duidelijker is welke maatregelen er worden genomen: we krijgen daardoor een actueel beeld van de fase waarin de energietransitie zich nu bevindt."

Het begin van een lange weg

Organisaties die nu voldoen aan de informatieplicht staan nog aan het begin van een lange weg, benadrukt Gaastra. "De EED-rapportage geeft aan hoe en wat je kunt besparen, maar daarmee zijn de maatregelen nog niet altijd daadwerkelijk geïmplementeerd. Soms moeten organisaties er eerst nog budget voor vrijmaken. Er kunnen ook andere redenen zijn om niet direct te investeren in nieuwe installaties of systemen. De technologische ontwikkelingen gaan zo snel dat organisaties er soms voor kiezen om even te wachten op aantoonbaar effectieve oplossingen."

De kijk op energiemanagement binnen organisaties is in ieder geval flink veranderd, merkt Gaastra. "Er is een sterk bewustzijn van de uitdagingen en opgaven die de energietransitie meebrengt. Het thema staat ook op steeds meer niveaus op de agenda. Tot voor kort hielden vooral facility managers, technisch beheerders, inkopers en andere professionals op tactisch niveau zich bezig met duurzaamheid. Nu leeft het thema ook in de bestuurskamer."

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform