Logo
  • Nieuws
  • 29 november 2021
  • Foto: Thomas Berge
  • Bron: RvO

Hoofdkantoor Triodos in Driebergen beste houten gebouw van 2021

Het grotendeels van hout gemaakte hoofdkantoor van de Triodosbank in Driebergen heeft de Nationale Houtbouwprijs 2021 gewonnen. Het was zowel de favoriet van de vakjury als van het publiek. De jury roemt vooral het feit dat het flexibel, demontabel en remontabel is en dat de gebruikte materialen gedocumenteerd zijn voor eventuele latere toepassingen.

Beeld Hoofdkantoor Triodos in Driebergen beste houten gebouw van 2021

Het bijzondere Triodos-bankgebouw van RAU Architects is volgens de jury een logische winnaar. De vloeren, plafonds en ook zelfs de trappenhuizen zijn van hout.

Positieve relatie met omgeving

De jury: "Het gebouw excelleert in constructie en vormgeving en heeft een heel eigen identiteit. Het gaat een positieve relatie aan met de omgeving. Het is flexibel, demontabel, remontabel en de gebruikte materialen zijn gedocumenteerd voor eventuele latere toepassingen. En er is veel hout toegepast, op een binnen het concept logische en efficiënte manier."

Het publiek kon de afgelopen maand zijn stem uitbrengen en zo de Publieksprijs bepalen. Ook hier was het Triodos-gebouw veruit favoriet, gevolgd door Huis Canada en het houten flatgebouw Stories in Amsterdam Buiksloterham.

Nog 3 winnaars

Naast de Houtbouwprijs waren er nog 3 andere awards te vergeven. Zo won het Koning Willem 1 College in Den Bosch de zakelijke houtbouwaward. Die wonnen ze met een ontwerp van Nieuwe Architecten uit Utrecht. De mbo-school, een ROC, is nu veel zichtbaarder met een 5 verdiepingen hoog gebouw met een houten draagconstructie. De jury: "Een gedurfde constructie, waarin de houtbouwconstructie voor een grote groep gebruikers ook belangrijke inspiratie en leerstof vormt."

In de categorie Seriematige houtbouw ging de award naar basisschool Het Epos in Rotterdam. Een concept van SeARCH Architects en aannemer De Groot Vroomshoop. Deze geheel houten school van 2 verdiepingen plus gymzaal is nadrukkelijk bedoeld als tijdelijk bouwwerk, omdat binnenkort flinke groei wordt voorzien. Dan zal de school worden gedemonteerd en op een nieuwe plek worden herbouwd en uitgebreid.

De school is gemaakt van houten modules die aan elkaar gekoppeld worden en op elkaar gestapeld. De jury: "… kiest hier voor bewezen kwaliteit in combinatie met kosten-efficiency en herhaalbaarheid. En tevens voor een gebouw dat een enorm positieve impact heeft op de omgeving waar het is neergezet, waarbij het zichtbaar zijn van hout meewerkt in het creëren van een prettige leeromgeving."

Het Amsterdamse bureau MAATworks won in de categorie Particuliere houtbouw met een woonhuis op IJburg, Huis Canada. Het is een eengezinswoning met een grote logeerruimte voor regelmatig overkomende Canadese familie. De jury prijst het state-of-the-art niveau en de doordachte manier waarop dit huis ontworpen en geconstrueerd is met CLT (kruislaags verlijmd hout) en andere biobased materialen.

Vakjury

De vakjury bestond uit Irma Thijssen (Rijkdienst voor Ondernemend Nederland/Transitieteam circulaire Bouweconomie), Boris Zeisser (Natrufied Architecture), Eric D. De Munck (Centrum Hout), Pablo van der Lugt (AMS Institute, auteur ‘De Houtbouwrevolutie’), Wim de Groot (SHR, TU Eindhoven) en Jan Maurits Schouten (Het Houtblad).

De prijzen werden uitgereikt tijdens de Houtdag, een congres over houtbouw met nationale en internationale sprekers. De Houtdag en de Nationale Houtbouwprijs zijn een initiatief van het onafhankelijke vakblad Het Houtblad.

Hybride werken bij Triodos

Bij Triodos Bank kiezen ze ervoor om hybride te gaan werken. Dat betekent dat op kantoor minder vierkante meters nodig zijn. Maar hoe gaat dat eruitzien? 'Het is niet langer alleen maar willen, het is nu ook moeten geworden.' 

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform