Logo
  • Nieuws
  • 8 oktober 2020
  • Bron: NU.nl

Energielabel nog laag op agenda bij kantoorhuur

Op 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben, maar bedrijven lijken daar nog nauwelijks rekening mee te houden in hun zoektocht naar kantoorruimte. In minder dan 1 procent van de zoekopdrachten wordt het energielabel meegenomen.

Beeld Energielabel nog laag op agenda bij kantoorhuur

Dat blijkt uit cijfers van funda in business, de zakelijke tak van funda, die NU.nl heeft opgevraagd. Bij slechts 0,2 procent van de zoekopdrachten in september filterden ondernemers hun resultaten op het energielabel. In de maanden daarvoor was dat aandeel met 0,1 procent nog iets kleiner. Bij zoekopdrachten wordt veel vaker gefilterd op andere eigenschappen van een kantoorruimte; zo wordt in 9 procent van de gevallen op de prijs gefilterd en in ruim 11 procent van de gevallen op oppervlakte. 

Vanaf 1 januari 2023 moeten kantoorgebouwen minimaal energielabel C hebben. Heeft een kantoorpand dat niet, dan mag het niet langer als kantoor gebruikt worden. Er gelden wel wat uitzonderingen. Als bijvoorbeeld de terugverdientijd voor de energiebesparende maatregelen om tot energielabel C te komen langer dan tien jaar is, geldt de verplichting niet. En als een gebouw voor minder dan 50 procent als kantoor wordt gebruikt, geldt de verplichting ook niet.

42.000 panden ongeschikt

Al met al moeten naar schatting 62.000 van de 97.000 kantoorpanden in Nederland aan de verplichting voldoen. Daarvan hebben er op dit moment ongeveer twintigduizend minstens een energielabel C. Dit betekent dat de eigenaren van de overige 42.000 panden nog iets minder dan twee jaar en drie maanden de tijd hebben om hun pand energiezuiniger te maken.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform