Logo
  • Nieuws
  • 5 januari 2021
  • Bron: Zuidas.nl

EDGE Stadium wordt grondig geüpdatet

Het voormalige hoofdkantoor van Loyens & Loeff aan de Zuidas in Amsterdam, EDGE Stadium, wordt uitgebreid en opgeknapt. De grondige upgrade moet in november 2022 klaar zijn. Duurzaamheid speelt daarbij een grote rol. In de ontwerpfase van de vernieuwing is men uitgegaan van het bestaande gebouw waarbij zo min mogelijk materiaal verloren gaat. Bernadette Potters, ontwikkelmanager EDGE: 'Ook worden bijvoorbeeld de bestaande atriumpuien verplaatst en het materiaal van de bestaande kolommen in de nieuwe kolommen hergebruikt.’

Beeld EDGE Stadium wordt grondig geüpdatet

Toen EDGE Stadium in 2000 werd opgeleverd onder de naam ‘Forum’ was het gebouw top of the bill. Zuidas had nog nooit zo’n duurzaam gebouw mogen verwelkomen. De bewoner won er tal van prijzen mee. Inmiddels zijn we 20 jaar verder en is Loyens & Loeff net verhuisd naar Hourglass. Zowel de ontwikkelaar van het gebouw, EDGE, als de eigenaar, Allianz, zagen nu een mooie kans om het gebouw van een upgrade te voorzien. In november 2022 voldoet EDGE Stadium dan weer helemaal aan de duurzaamheidseisen van deze tijd – en meer dan dat. Tegelijkertijd wordt het gebouw uitgebreid en vinden er binnenin het gebouw vernieuwingen plaats, waardoor er straks volgens de standaarden van nu kan worden gewerkt.

Onconventionele wijze

Bernadette Potters, ontwikkelmanager EDGE, kijkt uit naar dit project waarvan de uitvoering eind 2020 is gestart en waar ze vanaf het begin bij betrokken was. ‘Omdat we vaker samenwerken met Allianz hebben we onze ideeën voor de vernieuwing van EDGE Stadium op een wat onconventionele wijze gepitcht. Toen we hoorden van de verhuizing van Loyens & Loeff, zijn we zelf al gaan kijken wat er mogelijk was. Het gebouw inspireerde enorm, omdat we er met EGDE recht tegenover zitten. Een brainstorm leidde tot diverse ontwerpen en toen Allianz op bezoek kwam voor een ander gezamenlijk project hebben we deze ontwerpen voorgelegd. Deze vielen in goede aarde en na overleg met de gemeente werden de plannen concreet.’

Vertaalslag

Het idee is om de unieke identiteit en uitstraling van het gebouw te behouden. Potters: ‘We maken alleen wel een vertaalslag naar een 2.0 kantoor dat jaren mee kan. In 2000 waren gebouwen bijvoorbeeld veel minder transparant. We zullen het middelste gedeelte daarom voorzien van een nieuwe glazen gevel. Hierachter blijft het bijzondere koperkleurige ‘hart’ nog steeds zichtbaar, maar oogt het gebouw een stuk toegankelijker. Ook zullen we de hoge stoep die er nu ligt, letterlijk en figuurlijk laagdrempeliger maken.’ Zowel de vleugels als het middelgedeelte gaan een stukje de lucht in om het gebouw uit te breiden, zonder dat de eenheid van de buitenkant verloren gaat. Op beide vleugels komt er 1 verdieping bij, het middelste gedeelte wordt voorzien van twee extra lagen. De rest van de uitbreiding zal aan de binnenkant plaatsvinden. In totaal wordt het kantoor ongeveer 1/3 groter.

De uitbreiding van oppervlakte aan de binnenkant zal met name rondom het atrium plaatsvinden. ‘Hoe prachtig het ook is, het is ontzettend groot. Het is nu een ruimte waar je je ietwat verloren kunt voelen. Door de vleugels hier wat naar binnen te trekken en te verlengen, wordt het atrium kleiner en intiemer. Het is dan nog steeds een mooie, open ruimte, maar wel een die uitnodigt om rustig te overleggen, een kopje koffie te drinken bij de toekomstige centrale bar of om nieuwe mensen te ontmoeten. Daarnaast zullen we veel groen aanleggen om het nog aantrekkelijker te maken.’

Wandelend vergaderen

Ook aan een andere indeling van het kantoor wordt gewerkt. ‘Twintig jaar geleden was het gangbaar dat bijna iedereen een eigen kantoor had of dat je met je team een kamer deelde. Dat is niet meer van nu. Daarom willen we grote open ruimtes creëren waar je kunt flexwerken en verschillende soorten ruimtes creëren voor verschillende manieren van werken. Het is nu ook niet meer de bedoeling dat er één grote huurder komt, maar juist dat er een mix komt van van start-ups, scale-ups en grotere organisaties.’ Een andere belangrijke aanpassing is het integreren van ruimtes waar je even kunt sporten of wandelend vergaderen. En – eigentijdser wordt het niet – EDGE Stadium wordt volledig virus-verantwoord ingericht. ‘We leggen de nieuwste ventilatiesystemen aan en we zorgen ervoor dat je altijd veilig kunt werken in het gebouw.’

Lees verder via Zuidas.nl

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform