Logo
  • Opinie
  • 21 december 2021

Duurzame gebouwen: de juiste strategie naar een groene toekomst

De klimaatdoelstellingen zijn uitdagend en voelen nog ver weg. Dat we ernaartoe gaan is duidelijk. Maar hoe en via welke route? Dat is voor iedere situatie anders. Een stappenplan.

Het verduurzamen van vastgoed vereist langetermijndenken waarmee we gisteren al hadden moeten beginnen.

Het klimatiseren van gebouwen draait om isolatie, regulering van zoninval, het uitwisselen en opslaan van warmte en koude, gebruik van natuurlijke ventilatie en energiezuinige apparatuur. Het is een operatie die strategisch denken en praktisch handelen vraagt. Sommige zaken zijn alleen kosteneffectief te realiseren bij grootschalige verbouwing of aansluiting bij andere initiatieven in de omgeving. Andere kunnen onafhankelijk worden uitgevoerd.

Stappenplan

Een verkeerde beslissing kost geld, maar geen beslissing nemen ook. Dit begint met het creëren van overzicht. De stappen die het hele traject aan bod komen, hebben we bij elkaar gezet in een stappenplan (PDF).

1e stap: bepalen ambitieniveau

De eerste stap is het formuleren van uw ambities. Is het in uw geval verstandig om alleen op korte termijn te voldoen aan de wet of is het beter om u al voor te bereiden op de toekomst? Welke doelstellingen zijn reëel? Welk beleid is haalbaar, betaalbaar en op lange termijn verstandig? 

Bekijk de verschillende ambitieniveaus voor energieprestaties

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform