Logo
  • Nieuws
  • 16 december 2021
  • Bron: Dutch Green Building Council

Duurzaamheid in het Regeerakkoord 2021: 'Inderdaad, hier in de gebouwde omgeving moet het gebeuren'

“Heel goed om te lezen hoe het nieuwe kabinet de grootste uitdaging van deze eeuw aangaat: klimaatverandering”, zo reageert Annemarie van Doorn, directeur van de Dutch Green Building Council (DGBC) op het Regeerakkoord. “Sterk dat de nieuwe regering duurzaamheid verbindt met volkshuisvesting en ruimtelijke ordening. Want inderdaad, hier in de gebouwde omgeving moet het gebeuren. We zien dan ook uit naar de samenwerking op deze thema’s met het nieuwe kabinet - in het bijzonder met de nieuwe ministers van VRO en voor Klimaat en Energie!”

Beeld Duurzaamheid in het Regeerakkoord 2021: 'Inderdaad, hier in de gebouwde omgeving moet het gebeuren'

“Het gaat om positieve, ambitieuze maatregelen die woningen en andere gebouwen sneller energiezuinig maken, zoals een nationaal isolatieprogramma en verduurzaming van bijvoorbeeld scholen en zorggebouwen” zo somt Van Doorn enkele maatregelen op. “Ook goed dat slecht presterende woningen niet meer verhuurd mogen worden. Het werd tijd daarvoor”, aldus Van Doorn.

Crisisaanpak

“Zonder meer is de verduurzaming van Nederland een mega-operatie. Gelukkig voegt dit nieuwe kabinet ook de daad bij het woord, via een crisiswet-aanpak en het klimaat- en innovatiefonds”, overziet de DGBC-directeur. “Die miljarden zijn heel hard nodig en ja, het is zeker een crisis. Nu aanpakken is hard nodig, meer dan ooit. Acht miljoen écht zuinige gebouwen – woningen, kantoren en alle andere panden – leveren straks een enorme klimaatwinst op. Samen met het kabinet kijken we graag naar het werkelijk energieverbruik van gebouwen. Dat is beter dan een theoretisch energielabel.”

“Via het nationaal isolatieprogramma gaan miljoenen Nederlanders hun CO2-uitstoot reduceren én zien ze hun energielasten weer dalen. Goed is ook het perspectief voor de langere termijn, met klimaatdoelen van 70 en 80 procent in respectievelijk 2035 en 2040. De lat mag naar 100 procent in 2040, want dat is het moment dat alle Nederlandse gebouwen ‘Paris Proof’ moeten zijn, wat DGBC betreft.”

Lees verder Regeerakkoord 2021: Duurzaamheid begint bij gebouwen

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform