Logo
  • Nieuws
  • 30 juli 2018
  • Bron: DGMR - Foto's: cepezed | Lucas van der Wee

Circulair Rijksgebouw De Knoop heeft klimaatplafondeilanden

Om binnen een bestaand gebouw met een gesloten karakter en lage verdiepingshoogte een nieuwe transparante en comfortabele open kantooromgeving te realiseren is een uitdaging. De beperkte verdiepingshoogte maakt de inpassing van een efficiënt klimatiseringssysteem en voldoende geluidabsorptie niet eenvoudig. De oplossing is bij Rijksgebouw De Knoop gevonden in klimaatplafondeilanden.

Beeld Circulair Rijksgebouw De Knoop heeft klimaatplafondeilanden

De klimaatplafondeilanden zijn strak tegen de bestaande constructievloer gemonteerd. De verwarming, koeling, ventilatie en geluidabsorptie zijn hierin geïntegreerd. Om de akoestiek voor een open werkomgeving te optimaliseren, zijn ook de wanden van geluidsabsorberende panelen voorzien.

Daarmee is een comfortabel binnenklimaat gerealiseerd dat voldoet aan de eisen vanuit de outputspecificaties die door het Rijksvastgoedbedrijf waren opgesteld.

Openheid en transparantie

Het atrium aan de noordoostzijde van het gebouw geeft openheid en transparantie aan De Knoop. Op basis van verschillende simulaties bepaalde DGMR de noodzakelijke akoestische en thermische maatregelen voor een comfortabele omgeving. De geluidabsorptie is in de vloerranden en spuiventilatieluiken geïntegreerd. Door de toepassing van vloerverwarming en vloerkoeling, de oriëntatie en voldoende zonwering wordt de temperatuur in het atrium beheerst.

Brandveiligheid

Vanwege het openbare karakter van het gebouw schonk DGMR ook uitgebreid aandacht aan de brandveiligheid. Hiervoor ontwikkelden ze een specifiek brandveiligheidsconcept dat ze vastlegden in een Integraal Plan Brandveiligheid (IPB). Vanuit dit plan is gekozen voor de aanleg van een sprinklerinstallatie, waardoor het open karakter van het gebouw behouden kon blijven. Hoewel de inzet van een sprinklerinstallatie de brandveiligheid sterk verbetert, blijft extra aandacht voor het veilig vluchten noodzakelijk. Daarom voerde DGMR simulaties uit voor een veilige ontruiming.

Het consortium R Creators realiseerden De Knoop in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf binnen een 20-jarig Design, Build, Finance, Maintain & Operate (DBFMO) contract.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform