Logo
  • Nieuws
  • 13 juli 2021
  • Bron: Dutch Green Building Council

Biopartner 5 eerste gebouw in Nederland dat voldoet aan Parijse klimaatdoelstellingen

Niet alleen wat betreft energiegebruik voldoet het nieuwe Leidse laboratoriumgebouw Biopartner 5 aan de Parijse klimaatdoelstellingen. Ook bij de ontwikkeling van het gebouw is rekening gehouden met de CO2-impact van de ingezette materialen. En die combinatie maakt Biopartner 5 uniek zo meldt Dutch Green Building Council (DGBC).

Beeld Biopartner 5 eerste gebouw in Nederland dat voldoet aan Parijse klimaatdoelstellingen

Het laboratorium op het Leiden Science Park is voor een groot deel opgetrokken uit hergebruikte materialen. Zo is 165.000 ton hergebruikt staal ingezet voor de constructie van het gebouw. Dit staal is afkomstig van een oud laboratorium even verderop, het ‘donorgebouw’. Baksteenpuin is gebruikt voor het onderste deel van de gevel. En ook de keramische toiletpotten, gangpuien, vloerbedekking en de bestratingen in het gebouw zijn hergebruikt.

Een architectonische uitdaging

Voor architect Jan Willem ter Steege van Popma ter Steege Architecten (PTSA) was het project Biopartner 5 zowel een opgave als een uitdaging. Vanuit esthetisch oogpunt wilde hij een aantrekkelijk gebouw neerzetten. En tegelijktijdig streven naar een zo laag mogelijke CO2-impact. “Gebruikers omarmen de verhalen die hergebruikte materialen aan een gebouw toevoegen. Het verschaft een nieuw gebouw van extra betekenis. Daarnaast streven we naar een zo laag mogelijke impact op het milieu, zowel in gebruik als in materialen.”

Het principe van een CO2-budget

De impact die Biopartner 5 heeft op het milieu is in een eerste onderzoek doorgerekend door duurzaam adviesbureau Nibe.

Lees verder op site DGBC 

Beeld: Leidenbioscienceparkprojects.nl

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform