Beter binnenklimaat: laag hangend fruit!
De luchtkwaliteit in gebouwen kan veel beter
Een goed binnenklimaat biedt veel voordelen. Het resulteert in betere hygiëne en comfort. Ook bevordert een goede luchtkwaliteit de arbeidsproductiviteit en heeft het een gunstig effect op het ziekteverzuim.
De belangrijkste oorzaak van luchtvervuiling in gebouwen komt van binnenuit. Mensen, processen en bouwmaterialen geven koolwaterstofverbindingen (VOC), geuren en andere chemische verontreiniging af aan de lucht en veroorzaken biologische verontreinigingen zoals schimmels en bacteriën.
Toegepaste filters reinigen slechts beperkt de ingetrokken buitenlucht maar laten de aanwezige lucht in het gebouw ongemoeid. Er ontstaat ophoping van de hierboven genoemde verontreinigingen. Het verbeteren van het binnenklimaat door middel van verdunning met ventilatie is inefficiënt en kostbaar vanwege het hoge energieverlies.
Ionisatie voor het verbeteren van de luchtkwaliteit
Ionisatie is een proces dat in de natuurlijke buitenlucht permanent plaatsvindt als gevolg van zoninstraling en bijvoorbeeld door wrijving van wind aan oppervlakken. Het is de natuurlijke methode waarop verontreinigingen in de buitenlucht worden afgebroken. Zo worden koolwaterstofverbindingen omgezet naar CO2 en waterdamp. Geuren worden geneutraliseerd. Bacteriën, schimmels en virussen worden geïnactiveerd.
Het natuurlijke ionisatieproces kan in het binnenklimaat worden nagebootst. Door een gecontroleerd ionisatieproces toe te passen in het bestaande ventilatiesysteem van een gebouw, worden ionen door het hele gebouw verspreid. Zo wordt zowel ingetrokken lucht van buiten als ook de lucht in het gebouw gelijktijdig gereinigd. Er is zo minder verdunning door middel van ventilatie noodzakelijk. Het ventilatiesysteem kan zo worden afgestemd op het gewenste CO2 gehalte of worden afgestemd op de minimale waarden uit het bouwbesluit 2012, terwijl de luchtkwaliteit in het gebouw toeneemt.
Gemiddeld 20 tot 50% energiebesparing op klimaatbeheersing
Gebouwen met een ventilatiesysteem kunnen 20% tot 50% energie besparen op verwarming, koeling en ventilatie en tegelijkertijd de kwaliteit van het binnenklimaat verbeteren. Deze cijfers zijn gebaseerd op ervaringscijfers van circa 6.000 actieve installaties.
De terugverdientijd van een ionisatiesysteem is 1,5 jaar tot maximaal 3 jaar door energiebesparing. De positieve effecten van een gezonder en hygiënisch binnenklimaat, minder drukverlies in het ventilatiekanaal en lagere onderhoudskosten komen daar nog bovenop.
De te behalen energiebesparing is vooraf inzichtelijk te maken.