Logo
  • Nieuws
  • 13 september 2018
  • Bron: E-nolis

Bestaande kantoren kunnen veel sneller energieneutraal worden

Bestaande kantoren in Nederland kunnen vijf tot tien jaar eerder dan in 2050 energieneutraal zijn. Om deze besparing te kunnen halen, is inzicht nodig in de energieverspilling. En dat is wat vaak nog ontbreekt in de praktijk.

Beeld Bestaande kantoren kunnen veel sneller energieneutraal worden

Dit blijkt uit het onderzoek Roadmap to Paris van e-nolis, een bedrijf op de TU/e Campus in Eindhoven dat intelligente software voor de gebouwde omgeving ontwikkelt. “Inzicht in energieverspilling kan de kantoorsector zo’n 198 miljoen euro opleveren voor verbetering van kantoorpanden," licht Gerard Kool, directeur van e-nolis, toe. “Zo ontstaat een vliegwiel van energiebesparing.” 

E-nolis onderzocht 4% van alle Nederlandse kantoren (2,8 miljoen m2). Tot 30% van de energie die kantoren afnemen wordt onbenut de lucht in geblazen. Dat is evenveel als 1,3 miljoen huishoudens jaarlijks verbruiken. Die verspilling zit voor het grootste deel in onzichtbare processen zoals slechte afstemming van verwarming en koeling of allerlei apparaten die 24 uur per dag te veel of zelfs onnodig stroom vragen. Een opvallend inzicht is dat juist in ‘groene’ gebouwen relatief veel energie verspild wordt. Het tegengaan van deze energieverspilling levert naar schatting maximaal 30% besparing op, gemiddeld € 2,33 per vierkante meter. Voor de totale kantorenvoorraad betekent dit een energiebesparing van  198 miljoen euro en 1,6 miljard kg CO₂.

Versnelling hard nodig

De resultaten van het onderzoek zijn overhandigd aan Annemarie van Doorn, directeur van De Dutch Green Building Council (DGBC). Volgens Van Doorn is versnelling hard nodig, want de gebouwde omgeving in Nederland is verantwoordelijk voor 40% van de CO2-emissie. Daarom daagde DGBC de overheid onlangs uit met een concrete doelstelling: maximaal 50 kWh energieverbruik per vierkante meter per jaar als norm voor ieder kantoor. Een besparing van 75% vergeleken met de huidige praktijk.

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform