Logo
  • Nieuws
  • 18 mei 2020
  • Bron: ABN AMRO

Ambitie ABN AMRO: alle kantoren binnen 10 jaar Paris Proof

ABN AMRO heeft de ambitie gesteld om al in 2030 met haar kantoren te voldoen aan het Klimaatakkoord van Parijs, twintig jaar eerder dan afgesproken. Daarvoor moet het energieverbruik in tien jaar tijd worden gehalveerd. Äls je duurzaamheid meeneemt op de natuurlijke vervangingsmomenten, blijft de extra investering veelal beperkt tot 10 à 15 procent extra op de oorspronkelijke investering. Met alle energiebesparing die daaruit volgt, verdien je dat snel terug."

Beeld Ambitie ABN AMRO: alle kantoren binnen 10 jaar Paris Proof

Met een elektriciteitsgebruik van totaal 34 miljoen kilowattuur en een CO2-uitstoot van 15.400 ton per jaar heeft ABN AMRO de afgelopen jaren al veel stappen gezet om haar kantoren te verduurzamen. Voor het behalen van de ambitieuze Paris Proof doelstelling zal daar echter nog een schepje bovenop moeten. Dan komt het mooi uit als je kunt aanhaken bij onderhoud en werkzaamheden die al gepland stonden. Bij ABN AMRO is dat onder andere een grootschalige technische renovatie voor de twee kantoren in Amsterdam aan de Gustav Mahlerlaan en de Foppingadreef.

De roadmap naar Paris Proof

Voor dit zogeheten Technology Refresh Program zouden de komende zes jaar sowieso al 200.000 vierkante meter aan vloeren eruit moeten, net als een groot gedeelte van de plafonds. “Als je de gebouwinstallaties toch al gaat vernieuwen, kun je dit net zo goed meteen combineren met je duurzaamheidsambities”, vertelt Boudewijn van Putten, Datacenter & Technology Manager bij ABN AMRO Facility Management. “Zo houden we het ook behapbaar.”

Extra invulling geven aan gepland onderhoud en renoveren dan wel vernieuwen op natuurlijke vervangingsmomenten. Op die wijze wil ABN AMRO in tien jaar tijd haar kantorennetwerk ‘Paris Proof’ maken. Het gemiddelde energieverbruik per vierkante meter moet daarvoor worden teruggebracht tot 50 kWh per vierkante meter per jaar. Ter vergelijking: het energiegebruik van de twee panden in Amsterdam bedroeg in 2018 respectievelijk 120 en 98 kWh per vierkante meter per jaar – ruim onder het gemiddelde van 150 kWh van een gemiddeld kantoorpand in Nederland. Per locatie wordt een roadmap opgesteld voor deze transitie. De Gustav Mahlerlaan en de Foppingadreef moeten al in 2025 voldoen aan ‘Parijs’, waarmee 11,9 miljoen kWh (52%) op jaarbasis wordt bespaard ten opzichte van 2018.

Met de Paris Proof doelstelling wil de bank tussen 2020 en 2030 in het gehele kantorennetwerk flinke reducties realiseren: van 34 miljoen naar 22 miljoen kWh energiegebruik per jaar, van 15.400 ton naar 9.000 ton CO2-uitstoot per jaar en van 1,1 miljoen kubieke meter gasverbruik naar volledig gasloze kantoren.

Hergebruik van plafonds

Anders dan vaak wordt gedacht, betekent verduurzamen lang niet altijd investeren in de duurste en modernste technieken. Zo bleek op de Amsterdamse hoofdkantoren van ABN AMRO dat maar liefst 100.000 vierkante meter aan twintig jaar oude metalen klimaatplafonds, na een grondige reiniging en upgrade, gewoon hergebruikt kunnen worden.

Verder gaat het om investeringen in LED verlichting, de aanschaf van zuinige apparaten, het installeren van tochtsluizen en draaideuren, het aanbrengen van gevelisolatie en het elimineren van sluipverbruik. Realisme is noodzakelijk, vertelt Christa Beaufort, Manager Strategy, Innovation & Organisation bij ABN AMRO Facility Management. “We hebben soms te maken met beperkte mogelijkheden, bijvoorbeeld in historische panden. Een verbruik van 50 kWh per vierkante meter zal in de praktijk niet overal haalbaar zijn, terwijl je in nieuwe panden misschien juist wel verder kunt gaan. Daarom kijken we naar het grote plaatje en rekenen we met gemiddelden.”

Leren en inspireren

Christa stuurt bij de bank ook het ‘Lead by Example’-programma aan, dat bedoeld is om de eigen bedrijfsvoering te verduurzamen en daarmee zowel medewerkers als klanten en relaties te enthousiasmeren voor duurzaamheid. “Het mooie aan dit traject is dat we laten zien dat het ook echt kán, dat er een business case achter zit. Er is zóveel mogelijk als je verder kijkt en met elkaar naar oplossingen zoekt. Ik hoop dan ook dat we andere partijen hiermee kunnen inspireren.”

Aan reacties van aannemende partijen merkt Boudewijn al dat de ambities van ABN AMRO opvallen. “We moeten regelmatig dingen toelichten. Dat is een goed teken, want het bevestigt dat we bij ABN AMRO anders denken. Als je die plannen vervolgens samen met externe partijen kunt realiseren, is dat wel echt gaaf. Zo blijven we allemaal leren en elkaar inspireren.”

Ingewikkelde legpuzzel

ABN AMRO hanteert om die reden ook een ‘Right to Copy’-beleid, wat inhoudt dat het andere partijen vrijstaat om ideeën en innovaties van de bank kosteloos over te nemen. “Alles wat we ontdekken, willen we delen met anderen”, aldus Christa. “Niet alleen ABN AMRO, maar de hele wereld moet immers naar Paris Proof.”

Ondernemers hoeven daar wat Boudewijn betreft zeker niet tegenaan te hikken. “Natuurlijk is het soms een ingewikkelde legpuzzel. Maar als je duurzaamheid meeneemt op de natuurlijke vervangingsmomenten, blijft de extra investering veelal beperkt tot 10 à 15 procent extra op de oorspronkelijke investering. Met alle energiebesparing die daaruit volgt, verdien je dat snel terug. En belangrijker: je bedrijf is klaar voor de toekomst.”

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform