Logo
  • Nieuws
  • 9 november 2015
  • Bron: Alliander

Alliander opent eerste energiepositieve gebouw

Op donderdag 12 november wordt door de Commissaris van de Koning in Gelderland, Clemens Cornielje, de gerenoveerde locatie van Alliander in Duiven geopend. Het gerenoveerde pand is de eerste energiepositieve gebouw van Nederland.

Beeld Alliander opent eerste energiepositieve gebouw

Het gebouw heeft ook als eerste gebouw in Nederland na renovatie het allerhoogste BREEAM-duurzaamheidscertificaat: outstanding.  Het gebouw is ontworpen door de architect Thomas Rau.

Alliander wilde een pand bouwen waarin zo min mogelijk grondstoffen verloren gaan. Het gebouw is dan ook zo ontworpen dat het weer uit elkaar gehaald kan worden. Voor de bouw werd zoveel mogelijk gebruik gemaakt van bij aanleg, onderhoud en sloop vrijkomende materialen. Alle onderdelen van de gebouwen zijn beoordeeld op hergebruik.

Hergebruik

Zo zijn plafondplaten, overtollige bakstenen, toiletpotten, wasbakken, dakbedekking en bureaubladen hergebruikt. Zelfs afgeschreven werkkleding is hergebruikt als isolatiemateriaal.  Het regenwater dat valt op het dak en terrein, wordt hergebruikt om wc’s door te spoelen en de groene gevel in het atrium te bevochtigen. Zo is meer dan 80 procent van alle in het oude pand aanwezige materialen hergebruikt

Producttips