Logo
  • Achtergrond
  • 13 april 2016
  • Ad van Driel MRE FRICS en Jan van Zuijlen MSRE MRICS
Exclusief artikel

Vastgoed en duurzaamheid kunnen wel degelijk samengaan

Vastgoed is een van de grootste energieverbruikers. Gelukkig is er de laatste jaren globaal een bewustwording merkbaar van de noodzaak van verduurzaming van vastgoed in de meest brede zin van het woord.
Beeld Vastgoed en duurzaamheid kunnen wel degelijk samengaan

Beleggers, ontwikkelaars, woningcorporaties, overheden, bedrijven en gebruikers van vastgoed richten zich, gestimuleerd door wijzigende wet- en regelgeving en maatschappelijke druk, op verbetering van de duurzaamheid van hun vastgoed. Individuele acties in deze, al dan niet door marketing gedreven, zijn inmiddels gegroeid tot gemeengoed in de sector.

Groen ontwikkelen

Opzienbarend was de eerste berichtgeving over ‘groen ontwikkelen’ met veel aandacht voor diverse aspecten van duurzaamheid. De meeste aandacht ging uit naar energiebesparing en reductie van co2-emissie. Veel landen ontwikkelden normen. In Nederland kennen we diverse Energie Prestatie Normen, CO2-normen, GPR Gebouw, GreenCalc, Duurzaam Inkopen en andere. Ook is er sinds de publicaties en presentaties van McDonough en Braungart veel aandacht voor hun initiatief ‘Cradle to Cradle’, met maximale aandacht voor recyclebaarheid van toe te passen materialen (‘Afval = Voedsel’).

Uiteindelijk bleef de vraag bij de ontwikkeling van nieuwe objecten: hoe groen is nu groen? Experts namen waar dat lang niet alle als ‘groen’ betitelde ontwikkelingen echt duurzaam bleken te zijn. De behoefte aan meetbaarheid van duurzaamheid nam toe om het kaf van het koren te scheiden en om de juiste doelen te kunnen stellen bij de verbetering van duurzaamheid van vastgoed.

Verduurzaming van bestaand vastgoed

Het is van groot belang dat het duurzaamheidsniveau van nieuwe projecten inzichtelijk is voor eigenaren en gebruikers. Deze zullen graag publiceren over de hoge duurzaamheidsgraad van hun nieuwe gebouwen. De toepassing van duurzame materialen en technologieën zijn hierdoor wereldwijd vanzelfsprekend geworden. Dit is verheugend, maar de grote uitdaging ligt bij de verduurzaming van bestaand vastgoed. Hier is winst voor het milieu te behalen. 

Verder lezen?

U kunt dit artikel helemaal lezen als u bent geregistreerd en ingelogd.

Gratis registreren

Krijg toegang tot exclusieve content
Registreren

Inloggen

Log in met uw e-mailadres en wachtwoord
Inloggen

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform