Logo
  • Achtergrond
  • 9 juni 2017
  • Peter Bekkering

Nieuwbouw of bestaand pand duurzaam renoveren?

Delta Electronics, fabrikant voor oplossingen voor stroom- en warmtebeheer, stond in 2015 voor de keus toen het huidige hoofdkantoor in Hoofddorp te klein was: nieuwbouw of het bestaande pand duurzaam renoveren. Het bedrijf koos voor het tweede.
Beeld Nieuwbouw of bestaand pand duurzaam renoveren?

Delta Electronics is een van oorsprong Taiwanees bedrijf, dat in 1971 werd opgericht door Bruce Cheng. Het bedrijf heeft drie focus gebieden: ‘power electronics’, ‘automation’ and ‘infrastructure’. In ‘power electronics’ komt de hele keten aan de orde – generation (opwekking), conversion, transmission, management and storage (opslag). Delta zoekt in al haar oplossingen naar de meest energie-efficiënte manier. In 2016 realiseerde het bedrijf een omzet van 7,8 miljard dollar.

Showcase

Het EMEA-hoofdkantoor van Delta bevindt zich in Hoofddorp, waar het bedrijf tot 2015 een deel van een 30 jaar oud pand huurde.Op het moment dat uitbreiding nodig was, besloot het bedrijf om geen nieuwbouw te realiseren, maar het bestaande pand te verwerven en dat grondig en vooral duurzaam te renoveren. “We wilden van de renovatie een ‘showcase’ maken”, vertelt Jackie Chang, president en general manager van Delta EMEA. En dat past in een filosofie die Delta al zo’n tien jaar hanteert, het wereldwijd realiseren van duurzame gebouwen. Het kantoor in Hoofddorp, waar 70 medewerkers werken, is het 24e project in die serie.“Door zulke gebouwen te realiseren willen we onze partners en klanten zoals gemeenten of projectontwikkelaars laten zien wat er mogelijk is. Bovendien is het commercieel interessanter: er is meer markt voor de verduurzaming van bestaande gebouwen dan voor duurzame nieuwbouw.”
Daarnaast moest het EMEA-hoofdkantoor voldoen aan de energiereductiedoelstelling van Delta wereldwijd: na de 50% energiebesparing die tussen 2010-2015 in de productie faciliteiten al was gerealiseerd, beloofde Delta tijdens COP21 in Parijs een energie reductie van nog eens 30% voor haar productiefaciliteiten, kantoren en datacentra. Chang: “De verwachting is dat met de nu genomen maatregelen in ons hoofdkantoor zelfs een reductie van 45 procent haalbaar is.”
De 24 duurzame showcasegebouwen wereldwijd scoren allemaal hoog op de duurzaamheidsladder. Per project kan het wel uitmaken welke standaard wordt gekozen: LEED, EEWH, BREEAM of nog een andere. Chang: “We sluiten daarbij aan bij de gangbare standaard in een land. In Hoofddorp hebben we daarom voor BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) gekozen. Het resultaat is een gebouw met de BREEAM-kwalificatie ‘Very Good’. Een gebouw dat bovendien het energielabel A heeft.”

Gebouwbeheersysteem

Belangrijk bij het realiseren van de duurzaamheidsambities was de overname in 2015 door Delta van Loytec, een producent van gebouwbeheersystemen. Loytec leverde in Hoofddorp een gebouwbeheersysteem, dat energieopwekking, energieopslag, lichtsensoren en het verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsysteem in het gebouw met elkaar koppelt en aanstuurt. Het cloud-ready platform is compatibel met alle bestaande communicatieprotocollen op het gebied van gebouwbeheer en maakt een effectief, rendabel en duurzaam gebouwbeheer mogelijk aldus Delta.

Oplaadpalen

Bij het verduurzamen van het pand is ook al rekening gehouden met toekomstige ontwikkelingen. Zo wordt geanticipeerd op de te verwachten groei van het aantal elektrische auto’s. Het kantoor is daarom voorzien van een ultrasnel 150 kW EV-oplaadysteem, de DC Ultra-Fast Charger, waarmee vier auto’s tegelijk kunnen worden opgeladen: twee daarvan kunnen zeer snel worden opgeladen, met een capaciteit die tot 50 kW beter is dan concurrerende EV-oplaadsystemen. Daarnaast zijn er door Hyatt Place Hotel, dat zich naast het hoofdkantoor bevindt, nog vier Delta AC Mini Plus EV-laadpalen gerealiseerd.

Zonnepanelen

Ook de energieoplossingen zijn duurzaam. Het dak is voorzien van zonnepanelen met een opbrengst van 58,24kW. In combinatie met de PV-inverters van Delta is een efficiency mogelijk van 98,6%. De groene energie die hiermee wordt gegenereerd, kan worden gebruikt door een 48kWh batterijsysteem (Battery Energy Storage System; BESS) en Delta’s 100kW Power Conversion System (PCS). Dit PCS voorziet in de bi-directionele conversie van energie tussen de PV-omvormers, het batterijsysteem en het stroomnet. Zo kunnen piekbelastingen worden opgevangen en fungeert het als back-up bij stroomuitval op het net. Chang: “Op echt zonnige dagen hoeven we geen energie van het net af te nemen, wat vanzelfsprekend niet alleen een optimale efficiency in het stroomverbruik betekent, maar ook een flinke kostenbesparing.”

Sensoren

Het gebouw beschikt ook over een intelligent LED-verlichtingssysteeem, dat met slimme sensors en regelsystemen de verlichting van kantoorruimtes automatisch afstemt op de aanwezigheid van mensen en op het daglichtniveau. Daarmee zorgt het voor energiebesparing, maar verhoogt het tegelijkertijd ook het comfort van de medewerkers. Hetzelfde principe – gebruik op basis van aanwezigheid van mensen – wordt ook toegepast bij de verwarming.

Uitdagingen

Bij het renoveren van het gebouw stond Delta voor verschillende uitdagingen. Chang: “Omdat we na 2015 nog niet eerder een energiereductie van 30 procent hadden gerealiseerd, moesten we het gebouw goed analyseren om te weten of het haalbaar was. En of er geen ‘lekken’ in het gebouw zaten. Vervolgens moesten we een beslissing nemen over oude componenten, die minder energie-efficiënt waren dan nu gebruikelijk is. Moesten we die vervangen of toch proberen – als ze nog bruikbaar waren – door upgrading meer rendement uit de bestaande componenten te halen? Uiteindelijk hebben we waar mogelijk – dus als het bijdroeg aan die minimale reductie van 30 procent van de energie – steeds voor het laatste gekozen. Dat betekende echter wel, dat we ervoor moesten zorgen dat deze componenten konden communiceren met ons intelligent gebouwbeheersysteem.”

Toekomstige wet- en regelgeving

Met het realiseren van het duurzame kantoor in Hoofddorp anticipeert Delta op toekomstige wet- en regelgeving. Zo moeten in 2023 alle kantoorgebouwen minimaal energielabel C hebben en in 2030 energielabel A. In 2050 moeten alle gebouwen zelfs energieneutraal zijn. Chang denkt dat dat in Hoofddorp zeker mogelijk moet zijn: “Het is een droom om dat te realiseren. En dromen zijn belangrijk want ze dagen je uit om steeds weer opnieuw met innovatieve, schone en energie-efficiënte oplossingen te komen voor de wereld van morgen. En dat is de corporate missie van Delta als bedrijf. We staan niet voor niets al zes jaar in de Dow Jones Sustainability Index. ”

Producttips

Volg F-Facts

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste facility nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.

Word lid van F-Facts Facility Platform